≡ Menu

Таблица за умножение за принтиране и разпечатване

Аз уча таблицата за умножение и съм 2 клас, след като се върна от училище в нас си отделям по-голямо време за нея, защото не я знам добре цялата и ми е малко трудна. Лесни са ми умноженията с 1, 2 умноженията с 5 и много ми е лесно с 10, умноженията с 3 също не са много трудни, но срещам затруднения с умноженията 3.8, 3.9 3.7, някои умножения с 4 са ми трудни, като 4.7 и 4.8, сега таблицата за умножение ми е по-лесна с тези числата дори и с трудните, защото уча предимно тях, а не цялата таблица за умножение от 1 до 10 имам планове да науча умноженията от 1 до 20 и знам таблицата с 11 тя е много лесна и много забавна, само веднъж я прочетох и я знам без да се бъркам, а числата са доста големи.

таблица за умножение и принтиране

таблица за разпечатване

Преди много се затруднявах, особено в началото, когато въобще не ми беше ясно какво представлява таблицата за умножение, но тогава учителката ни обясни че то като да събираш еднакви числа много пъти. Например аз, ти и брат ми имаме по 2 праскови, и вместо да събираме 2+2+2=6, пишем 3, което всъщност означава, че на 3 места имаме по 2 праскови както е в този случай, но разбира се може да става въпрос и за други неща, като череши, костенурки, колела и каквото си помислите. Таблицата за умножение всъщност ни учи как по лесно да смятаме. В началото можем да си помагаме малко като събирам на ум по-малките числа, но с времето трябва да я научим, защото следващите класове ще имаме по-сложни задачи и ако не я знаем добре математиката ще ни е много трудна. Аз от сега искам да се науча да смятам скоростта на влаковете, знам че в 3 клас ще има такава задача и много искам да мога да я сметна.

черно бяла таблица за умножение

таблица за умножение принтиране

Аз първо започнах да уча таблицата от 2 до 9, защото те са най-важни да се знаят, а и много се използват, но почнах първо с 2 и 3 защото са най-лесни, и после постепенно добавях и по-големи числа. Доста трудно ми се видя в началото, въпреки че брат ми, който е по-голям от мен ми помагаше и ми обясняваше как по-лесно да запомня някои от числата. Дори ми показа как да уча таблицата за умножение онлайн с различни игри, в които двамата се състезавахме кой ще получи повече точки. И в началото доста губех, но като я научих по-добре започнах да побеждавам понякога. Намерих и един сайт, който имаше таблицата за умножение за принтиране и започнах да си я чета по 3 пъти всяка вечер преди да си легна, като после опитвах да повторя уравненията без да гледам написаното. Трудно ми се стори най-вече умножението с 6, 7 и 8, най-трудни ми бяха 6.8 и 7.8, но по този начин успях да ги запомня и тях. След разпечатването на таблицата нещата бяха много по-лесни, но не става без да се упражнява човек, трябва доста да се чете и да се повтаря, доста омръзва, защото само повтаряш числа, което не е много забавно, но ако играеш и математически игри онлайн, и особено ако имаш с кого да се състезаваш много помага.

таблица за разпечатване

таблица за принтиране

Трябва да се намери подходяща таблица за умножение за деца, такава която като я четете цифрите да се виждат ясно и да не ви объркват, има много хубави таблици за умножение в интернет с много картинки и красиви цветове, но много от тях не са подходящи за учене, защото разсейват и прочетеното не остава в главата ми. Аз си избрах таблица за умножение за разпечатване с ясни, големи черни цифри на бял фон, тя беше най-сполучлива и като я четях запомнях по-лесно отколкото, когато четях цветните таблици с много картинки. Разбира се те са по-интересни за гледане и имам една такава залепена до възглавницата на леглото за да мога като си лягам преди да заспя да я погледна, и сутрин като се събудя да мога да прочета набързо някои уравнения, които са ми най-трудни.

математика таблица за умножение

таблица за умножение за принтиране

Сега когато съм научил много добре таблицата за умножение, все още от време на време си я преговарям, защото ако дълго време не я ползвам я забравям, а знам че много ще ми трябва.

{ 2 comments… add one }
  • gamze April 22, 2013, 7:55 pm

    аз не мога да уча таблицата, но ще я науча

  • Рая September 26, 2015, 1:54 pm

    Много ми помогна!!!

Leave a Comment

error: Content is protected !!