≡ Menu

Странни видове електронни везни

Навсякъде във всекидневието си можем да срещнем популярните електронни везни за измерване на теглото – в магазина и на открития пазар, у дома и в салона за фитнес, в склада на едро и в златарското ателие. Освен тези добре познати теглилки с различни предназначения, в различни модификации, марки и модели, съществуват и доста други електронни везни, за съществуването на които широката и непрофесионална публика дори не подозира.

електронни везни

електронни везни

Например, произвеждат се, продават се и се използват електронни везни за измерване на големи чували. Ще попитате каква е целта? Целта е първо тези големи чували да се напълнят със слънчогледово семе (примерно), след това от него да се произведе слънчогледово олио (което също да се премери с друг вид електронни везни) и накрая да се изясни какъв е рандеманът (рандеманът, това е частта от използваните суровини, превърната в желания чист продукт) при производството на олио чрез студено пресоване на слънчогледовото семе. Може би ви звучи твърде сложно, но електронните везни стават все по-сложни, с все по-сложно предназначение.

електронен кантар

електронен кантар

Друг особен вид електронни везни са броячните. Както личи от наименованието им, те могат да броят: едно, две, три, четиридесет и седем, сто и петнайсет и пр. Точно така, броячните електронни везни могат да преброят измерваните обекти. Или с други думи, те работят в два режима: теглоизмерване и броячен режим. Представете си камиони, докарващи определени детайли в даден склад. Чрез броячните електронни везни докараната продукция не само се измерва, но и се преброява като количество детайли (разбира се, на базата на еднаквото тегло на детайлите).

Странни електронни везни

Странни електронни везни

А да сте чували за взривозащитени електронни везни? Не сте? А какво си представяте? Вероятно се усмихвате и виждате встрастени търговци, които толкова обичат алъш-вериша, че са си поръчали електронни везни, с които да може да се работи, дори когато наоколо падат бомби. Трябва да ви разочароваме, тези кантари не са произведени, за да не спира търговската дейност по време на война или при атентати. Нищо подобно. Това са електронни везни, предназначени за пълнене на бутилки с газ пропан-бутан за битови нужди.

А как ви звучи електронни везни за контрол на количеството лимонен пълнеж върху вафлените плочи на технологичната линия? Налудничаво? Само ако не сте работили в (или поне посещавали) предприятие от хранително-вкусовата промишленост. Там подобни уреди са нещо обичайно, което не само помага, но дори е задължително при производството на всякакви шоколадови, вафлени, бисквитени и какви ли не други вкусотии.

Както видяхте, в многостранната човешка дейност се произвеждат и се използват странни и още по-странни везни, които спомагат за технологичното усъвършенстване на тази дейност.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!