≡ Menu

Спрете коремната болка завинаги

Коремната болка е изключително чест и обезпокояващ симптом.

Всеки е изпадал в ситуацията внезапно да усети пронизваща болка в определена част на коремната област. Това може да крие различни подлежащи заболявания – от леки инфекции, които преминават без нужда от лекарска намеса до животозастрашаващи състояния налагащи незабавна интервенция.

Все пак коя е най-честата причина за коремна болка? Може ли да се говори въобще за най-честа причина?

Хората имат твърде различни виждания по този въпрос – някои смятат, че техният проблем е гастрит, колит, чревни колики.

Всъщност най-често срещаната чревна функционална болест е малко позната. Вероятно дори не сте чували тази диагноза.

А тя е много честа – засяга 7 до 23% от населението. Среща се навсякъде – независимо от възраст и пол. Засяга, както малки деца така и хора на преклонна възраст.

Коя е тази диагноза, която влошава качеството на живот и причинява дискомфорт?

Това е синдромът на дразнимо (раздразнено) черво. Вероятно не сте го чували. Не се учудвам за това.

Основната причина за това е че заболяването протича с нехарактерни и отчасти объркващи оплаквания. При част от пациентите доминира коремната болка с подуване и повишено отделяне на газове. При други болката е слаба, но придружена с диария смущаваща нормалното функциониране. Нерядко раздразненото черво води до запек и напъни с трудно изхождане.

Както виждате симптомите са твърде разнообразни, но заболяването е едно – синдром на раздразнено черво. Неговите форми (с диария/запек или редуването им) често са нехарактерни и объркват незапознатите лекари. Поставя се неясна диагноза като колит, гастрит или колики. Това обърква самите болни и точното лечение се забавя.

Как може да разберете дали имате раздразнено черво? Съществуват критерии, на които трябва да отговаряте за поставяне на тази диагноза. А те са:

-Наличие на симптоми (коремна болка/дискомфорт) поне от 6 месеца като епизодите с оплаквания са поне в 3 дни на месец
-Оплакванията се облекчават(поне частично) или преминават напълно след изхождане – самите оплаквания са свързани с променена честота на изхождане “по голяма нужда” – т.е. с диария или запек.

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО е отхвърлянето на други заболявания. Това трябва да стане от лекар по строго определен алгоритъм и критерии. Допълнителните тестове включват кръвни изследвания, ехография, колоноскопия при нужда.

Не се самодиагностицирайте! Това може да е твърде опасно. Симптомите на дразнимото черво често са неспецифични. Други заболявания (някои животозастрашаващи) протичат със същите симптоми. Точно затова бързата консултация с лекар е наложителна.

Повече информация за това заболяване може да научите в медицинския сайт на автора на статията.

Консултирайте се с лекар-специалист. Осигурете си спокойствие и комфорт.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!