≡ Menu

Слънчеви колектори за топла вода – част от нашето бъдеще

В днешно време, когато кризата ни е хванала за джоба, всички ние търсим всевъзможни алтернативни начини да се преборим с нея. За да преживяват в рамките на нормалното много хора ограничават своите разходи, като се опитват да пестят от всичко. Всички много добре знаем, че най-много разходи едно домакинство има за храна и за електро енергия.

слънчеви колектори за топла вода цени

слънчеви колектори за топла вода цени

Противопоказно е за здравето и изобщо не е желателно да стягаме коланите и да ограничаваме парите, които даваме за храна, но пък спокойно бихме могли да свием до известна степен разходите за ток. Удачния въпрос тук е “Как?”, а отговора, които следва да получи е със слънчева енергия, за която не се заплаща нищо. Е, добре де почти нищо, тъй като преди това трябва да се закупят вакуумните слънчеви колектори за топла вода и да се инсталират.

вакуумните слънчеви колекторивакуумните слънчеви колектори

вакуумните слънчеви колектори

Истината е, че този тип алтернативни системи са с доказано отлично действие, което без никакъв проблем ще осигури на вашето семейство необходимото количество топлинна енергия. На все повече къщи и кооперации се виждат монтирани соларни колектори, но не си мислете, че те са лукс, а напротив те са необходимост. Инвестирайки в покупката им вие правите един отличен избор, благодарение, на които едновременно до вас ще достига безплатна топла вода, а и ще бъдете част от хората, които не вредят на заобикалящата ни еко система, а напротив помагат за запазването на нейната чистота. Да, наистина всичко това е доказано и е напълно изпълнимо със соларните колектори за топла вода, защото те не отделят абсолютно никакви вредни вещества.

вакуумните слънчеви колектори за топла вода

вакуумните слънчеви колектори за топла вода

Единственото нещо, от което се нуждаят соларните колектори са възобновимите слънчеви лъчи, достигащи всеки ден до земята. Тяхната основна дейност се състой в улавянето и преобразуването им в енергия, загряваща водата в системата. Двата най-популярни и продавани типа системи на Българския пазар са колектори с термосифон и с „Heat Pipe” тръба. Проектирани са по начин, по които се подсигурява максимално количество топлинна енергия. Преди да сте попитали ще ви отговорим, че дори и през облачните дни, те функционират, но тяхната ефективност е по-слаба. Според направени проучвания те биха могли да ви подсигурят между 50-70% топлинна енергия годишно.

слънчеви колектори за топла вода

слънчеви колектори за топла вода

През лятото всички знаем, че количеството слънчеви лъчи, което достига до земята е в пъти повече от колкото през другите сезони, следователно през този период споменатите по-горе соларните колектори са най-активни и ще ви снабдяват на 100% с гореща вода, а през зимните в зависимост от вашия климат тези проценти ще варират между 50-60%.

Използвайки слънчеви колектори за топла вода, вие сами ще се убедите в техните положителни черти и ще усетите, когато се решите и инвестирате в покупката им. Категорично може да се заяви, че тези алтернативни, но и възобновяеми източници на енергия скоро ще станат ако и основни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!