≡ Menu

Сигнално работно облекло

Сигналното работно облекло обозначава присъствието на човек в условията на лоша видимост. Например по време на ремонт на пътя, облечените в ярко облекло работници се виждат отдалече и шофьорите ги предпазват. Сигналните дрехи се изработват от тъкани с луминесцентен ярко оранжев или ярко жълт цвят, нехарактерен за природата или за заобикалящия ландшафт. Това е причината работникът да се вижда от голямо разстояние през деня, а за да е защитен през нощта, върху дрехите са пришити специални ленти, които отразяват светлината от произволен източник.

Сигналните дрехи се обличат в качеството на работно облекло не само при ремонт на пътищата или железопътните релси, но са задължителни и за много транспортни и почистващи градовете служби. Оранжевият цвят и светлоотразителните ленти са сигнал за водачите на автомобили да намалят скоростта поради присъствието на човек на пътя или наличието за евентуална опасност като срутване, катастрофа, стесняване на пътя и пр.

Асортиментът на сигналните дрехи е голям и включва както зимни, така и летни костюми от различни модели и производители. Някои от дрехите могат да изпълняват и допълнителна функция – да са влагоустойчиви, с топла подплата, с много джобове за инструменти и други. Затова и артикулите са много – от най-обикновените светлотразителни жилетки, до шуби и якета за различните сезони, гащеризони и полугащеризони, ризи, блузи, шапки и ръкавици. Сигналното облекло подлежи на сертификация в съответствие със стандарта на Европейския съюз: EN-471. Има и специално разработена методика за предварителна оценка на риска за всяко работно място. Така сигналното облекло се разделя на определени класове, с които работодателите се съобразяват. Въпросният клас е изписан на етикета на работното облекло. Сигналните дрехи са изработени от флуоресцентни материали, обработени са допълнително и имат срок на годност, включително и на светлоотразителните части. Ако тези показатели са високи, дрехата ще свети по силно в тъмнината и може да се използва и при най-неблагоприятните условия.

Понеже е изработено от специфични тъкани, сигналното облекло се нуждае от щадяща поддръжка за да не избелее крещящият цвят и да не са напукат или разрушат изцяло светещите ленти. От прането или химическото чистене, сигналното работно облекло може да промени размера си, а от там цялата му функция да бъде нарушена. Затова, при поръчка на работно облекло, предпазващо човека при намалена видимост, трябва да се обърне внимание не само на кройката, но и на всички вложени материали за изработката му – кожени елементи, хастар, основен плат.

В днешно време сигналното облекло може да изпълнява и друга функция – да бъде част от корпоративния имидж на фирмата, като дизайнът му е изцяло съобразен с останалото работно облекло във фирмата. Изключително важни са и такива качества на работните дрехи като дишане на материята, еластичност, удобство на кройката, които да позволяват на работника да извършва основната си дейност, без допълнителни усилия.

Търсили качествено работно облекло? Доверете ни се 🙂

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!