≡ Menu

Свето Кръщение – какво е нужно да знаем?

Кръщаването на нашето дете или дори на самите нас е много важен и емоционален момент за всеки вярващ християнин. Когато решим да направим кръщене повечето от нас изпадат в лека паника поради факта, че са много бегло запознати със самия ритуал. Ще се опитаме в няколко стъпки да ви запознаем с основните неща, които е нужно да знаете.

-Избор на кръстник – кръстникът се смята за духовен родител на лицето, което ще кръщава. За това е много важно да изберем човек, който искаме да бъде пример за нашето дете или за самите нас. Човек, за който знаем, че е достатъчно отговорен и ще изпълнява правилно ролята си на духовен родител.

-Избор на дата и място – за някои това няма кой знае какво значение, за други пък избора на дата и място имат сантиментално значение за тях. Най-важното е да се съобразим с графика на избраното от нас място.

-Дрехите и обувките – Когато се кръщава дете, то отива в храма с едни дрешки, а след ритуалното къпане то трябва да бъде преоблечено в нови и чисти дрехи. За повечето родители избора на детски дрехи и детски обувки е от особено значение. Всички искаме децата ни да изглеждат като малки ангелчета в този така важен за нас ден.
Когато се кръщава голям човек, то той потапя само краката си във водата и не е нужно да се преоблича след това.

-Аксесоари за кръщенето – обикновено, когато запазвате дата за ритуала в храма ще ви дадат информация за това какво е нужно да носите. Най-често се изискват – чиста кърпа, олио, свещи, сапун, погача. Но навсякъде изискванията са различни. За това най-добре се информирайте на място.

-Място за почерпка – ако сте решили да съберете своите гости и да ги почерпите след ритуала е нужно да помислите и за подходящо място. То трябва да бъде съобразено с броя на гостите и вашите изисквания за приятно и уютно място.

В общи линии това са основните неща, които трябва да знаем за предстоящото кръщене. Има и други компоненти, за които можем да помислим. Например украса за църквата и ресторанта, професионален фотограф, торта за почерпката, покани за гостите и много други, които зависят от фантазията, изискванията и индивидуалността на всеки от нас.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!