≡ Menu

Свети Валентин – ден на влюбените

14 февруари изглежда като ден орисан за празници. В кой друг ден в годината можете да избирате между два празника или да празнувате два празника едновременно? В кой друг ден от годината имате възможност да избирате между традиционното и новото? Е на този последният въпрос може да отговорите – във всеки един и все пак 14 февруари е този ден който ни дава шанса да направим нещо романтично и приятно и да зарадваме някой близък до нашето сърце.

Свети Валентин

Свети Валентин

Дали щя пийнете вино с приятели и ще зарежете лозето, както едно време нашите баби и дядовци са го правели или ще подарите романтичен подарък на любимия човек в приятна обстановка и храна с формата на сърчица, можете сами да изберете. Разбира се дали Свети Валентин или Трифон Зарезан предпочитате е лично ваш избор.

И все пак Свети Валентин като по-нов и не толкова традиционен за нас празник, предизвиква доста въпроси. Например, от къде произлиза Свети Валентин, и как традицията се е зародила, всеки гадае, особено като се има предвид, че животът на Свети Валентин в никакъв случай не се свързва с романтиката и любовта, и все пак този празник съществува и става все по-популярен. Една от теориите казва, че той е женил млади войници и техните любими без те да имат разрешение, много романтични картички са запазени от 18 и 19 век в Англия, доказващи че романтиката не е плод на нашето поколение, и все пак има и други теории.

14 февруари

14 февруари

В днешни времена този празник се празнува в много страни в Европа, Северна и Южна Америка, Африка, Австралия, и най-вече Азия. В България популяризацията му се дължи най-вече на Американските филми, всъщност самият празник, е много по-разпространен в съвсем друг край на света. Най-романтичните нации както изглежда се намират от обратната страна на земното кълбо, а именно в далечния изток, в държави като Южна Корея и Япония. В тези държави цифрата 14 е свързана с любовта, може би точно заради това те са повдигнали празника на напълно ново ниво. В коя от двете държави в действителност се е зародила традицията е местна шега, която ние европейците очевидно не разбираме. Има и още неочаквани за нас изненади свързани с празника. Традицията не се е разпространила в палната си форма, а само частично, защото в Юна Корея и Япония на 14 февруари по традиция дамите купуват шоколад за своите любими, а на 14 март, който е наречен бял ден мъжете подаряват на дамите си бонбони. Празникът не спира до тук, на 14 април всички които не са получили бонбони на гореспоменатите две дати празнуват сами ядейки черни нудли в китайските ресторанти.

ден на влюбените

ден на влюбените

В тази част от света традициите свързани с подаряването на подаръци съвсем не свършват с тези 3 дни. Изглежда че Южна Корея трябва да бъде титулувана като най-романтичната и приятелски настроена държава в света, защото на тези дни много хора подаряват бонбони и шоколад не само на половинките си, но и на колеги и приятели с цел да ги зарадват.

Корейците са също отворени за нови възможности да направят това и в други дни от годината. Например преди близо 20 години е родена най-новата подобна традиция, наречена Пеперо ден, тя е започната от две приятелки, които си разменили известните днес Пеперо бисквити с пожелания да порастват високи и слаби, като самите бисквитки, днес 19 години по-късно, денят Пеперо е един от най-популярните дни в Южна Корея и според статистическите данни е денят когато се разменят най-много подаръци, основно дългите като солети покрити с шоколад пеперо бисквити, четири от които символизират и датата когато се празнува – 11 ноември.

14 февруари ден на влюбените

14 февруари ден на влюбените

Всичко това ме навява на мисълта, че никога не е късно да зарадваш някого с или без повод, и все пак колкото повече поводи да празнуваме и даваме подаръци толкова повече усмивки ще виждаме на лицата около нас.

Подаръците не е нужно да са големи или скъпи, а дадени от сърце. Една бонбонка или шоколад, или пък дълги тънки солети са достатъчни За привържениците на здравословния начин на живот може една торбичка екологични Годжи Бери плодчета или друг екзотичен плод. Какъвто и да е подаръкът, важното е да е даден с усмивка, от сърце и да е подходящ за човека за когото е предназначен.

картичка за свети валентин

картичка за свети валентин

Сега стига сте чели, бягайте да зарадвате някого 🙂

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!