≡ Menu

Римските щори – разнообразие и стил

Щорите са не само средство за засенчване, те придават стил и визия на стаята. От щорите зависи на къде ще „наклони“ дизайнът на едно помещение. Те са облеклото на прозорците – виждат се както от вътре, така и отвън.

Римските щори са едно изключително елегантно и гъвкаво решение за всеки дом или офис. Колкото са еднакви, толкова са и различни. Като начин на работа и вид изглеждат уж все римски щори, но по своя дизайн и изпълнение се превръщат в истинско модно разнообразие.

Обикновените класически щори са доста по-ограничени от възможности и остават усещане за студенина и строгост. Докато римските щори внасят особен уют, стил и разчупеност в стаята. Като „рокли“ за прозорците в различни кройки и модели.

В най-разпространения си вариант римските щори са просто плат, който се набира нагоре и надолу чрез ръчно дърпане на шнур.  От този опростен вариант се нарояват многобройни видове римски щори, които чрез набирането и спускането си образуват красиви по дизайн форми.

Според вида на Вашата стая и прозорците в нея, можете да изберете най-подходящия стил римски щори. Ето някои от вариантите.

Видове римски щори

Нефиксирани римски щори
Най-изчистеният вид римски щори. При него имаме изпънат плат, който се събира и отпуска.

Фиксирани римски щори
Платът се фиксира при сгъване нагоре на ленти с определена ширина. Така „лентите“ се застъпват и изглеждат прибрани и подредени.

Свободни римски щори
Както подсказва и името им, тези римски щори стоят свободно. Познати са още като лондонски щори. Те са както класически, така и с естествен непретенциозен вид. Нямат фиксирана конструкция и най-добре пасват на широки прозорци.
Платът се „захваща“ на две места, в които изглежда по-набран.

Римски щори „балон“
Изглеждат съвсем декоративни. Приличат на свободните римски щори. Захванати са на две места, където наборът е по-голям. Така по средата се образува обла форма на балон. Подходящи са за по-ефирни платове, напомнят на летен бриз и прохлада.

Не са подходящи обаче за ежедневно ползване (събиране и отпускане). Тези римски щори са с повече декоративен ефект.

Римски щори „пеперуда“
Благодарение на двата набора в  двата края на щората, се образуват „крила“, „пеперудени крила“. Изглеждат стилно, елегантно и закачливо. Придават дизайн и орнаментика на стаята.

Римски щори „австрийски стил“
Изглеждат много традиционни, но и изключително стилни. Щората е очертана от вертикални и хоризонтални линии, които спомагат за събирането на щората. В долната си част римската щора не е права линия, а каскадни ивици – типични за австрийския стил.

Изкуствени римски щори
Щори за мокри помещения, или изкуствени римски щори,  те създават илюзията на римски щори, но без допълнителни механизми и площ. Изчистени, елегантни и функционални.

Римски щори „водопад“
Меко сгъване и падащи като водопад, тези римски щори могат да се направят както от плат, така и от бамбук. Събират се в хармоника и се разгъват изцяло при отпускане.

Комбинация завеси и римски щори
Трудно е да намерим най-подходящото решение, когато се налага в стаята да сложим и завеси, и щори. Имаме например преградна врата „хармоника“ към верандата или терасата, а от другата страна – прозорци.

Можем да решим въпроса  с римски щори и завеси от един и същ плат и десен. Римските щори са гъвкаво решение. Те позволяват почти всякакъв вид плат. Нужно е само да изберем подходящите „римлянки“ за съответния плат. Преградната врата можем да покрием със завеси от същия плат, а по кушетката може да „нахвърлим“ една две възглавнички с калъфки пак от него.

Модели и разцветки на римски щори може да разгледате в сайта ни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!