≡ Menu

Риболов на сом

В моментите, когато успешно се лови сом на леки клатушки, а именно в начало¬то на лятото и края на есента плаващ воблер с голям размер е чудесна алтернатива. В много от случаите той се оказва най-резултатната стръв за момента. Движен в плитчините и близо до бодната повърхност създава доста мощни вибрации с които може би не може да съперничи всяка друга стръв. Тласъците са толкова осезаеми, че огъват на пориви върха на дори твърда пръчка. Хищникът в никакъв случай не може да остане апатичен към подобно изкушение и често го открива и атакува. Устията на големи реки са най- предполагаемото решение за риболов на сом с плаващ воблер, както и широки, но сравнително плитки участъци на водоема. Не трябва да се забравя, че все пак той е типично дънен обитател.

сом

сом

Плаващи воблери

Колкото е по-дълга и широка лопатката на воблера, толкова движението му е свързано с мощни тласъци. Показаният на снимка №4 модел не може да се нарече, че е типичен модел за целта, но все пак върши чудесна работа. Както от лодка, така и от брега търсенето на сома с плаващ воблер е много добра предпоставка за успешен излет, стига, разбира се, да знаем точно какво правим.

Риболов на сом

Риболов на сом

Големи туистери

Риболовът със силиконови примамки е много no-резултатен, отколкото може да се предположи на пръв поглед. Само с помощта на туистер или силиконова рибка могат основно да се опипат всякакви подозрителни неравности по дъното на водоема. Всеки знае, че сомът обича да се крие в ями и коренища и плаващ, потъващ воблер и която и да е въртележка или клатушка не могат да се задържат максимално дълго на такива места, без да им се разваля играта. Придърпваният с къси тласъци туистер по дъното, освен че привлича вниманието на рибите от голямо разстояние, се завира буквално навсякъде и винаги е максимално близо до целта. В Русия например този риболов е може би най-популярен и най-големите капацитети в тази област има много какво да кажат и покажат по въпроса.

сом

сом

Сомът може успешно да бъде търсен със силиконова примамка както в затворен водоем, така и в река, където коритото й остава недостъпно за всеки друг спинингов риболов. В зависимост от дълбочината, дистанцията и скоростта на течението е и изборът на подходящата по размер оловна глава, която може да достигне тегло и до 100 и повече грама. Съчетан с мощна единична кука, кевлар и тройка туистерът гарантира успешното закачане и вадене на сома, а големият му размер и атрактивна игра успешното му привличане. Изборът на цвета основно зависи от конкретните особености на водоема, като почти всички комбинации дават резултат. По-важно от всичко е откриването на точното местонахождение на рибата и атрактивното й предлагане на стръвта. риби и такъми.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!