≡ Menu

Рецепта за целувки

Това е най-добрата рецепта за целувки, изпитана във времето и е една от най-старите и популярни рецепти за целувки.

рецепти за целувки

печене на целувки

Съотношението белтъци и захар са като на старите целувки продавани в сладкарниците от времето на наливната боза, тортичките, пастите и лимонадата в стъклени шишета.

Малко е дълга рецептата, но е подробно обяснена и много сполучлива.

как се правят целувки

вкусни целувки

Ето и самата Рецепта за целувки

Необходими продукти:

5 белтъка от възможно най-пресните яйца, които намерите

30 с.л кристална захар (лъжицата да е с нормално висок връх, не препълнени)

4 пакетчета ванилия

Забележка: ако искате да направите повече смес за целувките просто към всеки нов добавен белтък се добавят шест супени лъжици захар. (1 белтък = 6 супени лъжици захар)

Това е дозата която аз правя, но винаги може да се увеличи или намали зависимост от вашите нужди.

приготвяне на целувки

целувки

Начин на приготвяне:

В подходящ съд за бъркане с миксер, купа най-често, която трябва да е абсолютно суха, в никакъв случай мокра това гарантирано води до несполучлива рецепта за целувки.

Най-добре е да се използва метална или стъклена купа, резултата в пласт масова купа никога няма да е достатъчно добър.

бъркане с миксер на целувки

цветни целувки

Ако ползвате пластмасова купа резултата няма да бъде толкова добър.

Счупвате яйцата едно по едно в отделна чашка или малка купичка и много внимателно отделяте белтъците от жълтъците, в никакъв случай в белтъците не трябва да попада жълтък.

След като вече сте готови с белтъците включвате миксера и започвате да бъркате белтъците, добавяте една лъжица захар и разбивате, след това втора и така всичките трийсет лъжици захар, като това се прави постепенно, а не всичките трийсет лъжици захар на веднъж.

celuvki recepti

вкусни целувки

Всичко се разбива много добре, да се получи еднородна гладка смес, която като по предаванията и филмите, като се обърне купата, да не пада, толкова гъста трябва да се получи сместа за целувките, колкото по-добре се разбърка, толкова по-добри ще станат целувките.

И последната процедура по подготвянето на сместа за целувките, но много важна преди да е напълно готова сместа за целувките е да се добавят към сместа четирите ванилии, които придават аромата на целувките. Разбърква се и вече може да се мине към шприцоването и оформянето на целувките.

целувки

малки целувки

Сместа слагате в шприц с подходящ по-широк отвор за оформянето на целувките.

Има теория, че когато използвате шриц с по-малък отвор сместа губи обема и гъстотата си и качеството а целувките се разваля. Това лично не съм го пробвал и винаги съм ползвал шриц с достатъчно голям отвор отпред и целувките се получават идеални, но е добре да го имате предвид когато избирате накрайника който ще използвате.

целувки сладки

приготвяне на сладки целувки

Върху предварително намазана с олио хартия оформяте по желание формата на целувките с шприца, като може по желание да се добавят най-отгоре ядки, най-добре да са счукани на дребно и да не са в голямо количество, така че да спаднат целувките и да се развали тяхната форма, ядките не трябва да са солени.

celuvki s yadki

целувки поръсени с ядки

Печенето е най-важно при правенето на целувките за да могат да станат бели и равномерно опечени, а не прегорели от горе. Те се пекат на фурна предварително загрята на 50 градуса, това не е точно печене, а по-скоро сушене на сместа за целувки, ако искаме да станат вътре леко разтегливи като купените, трябва да са по-голям размер като мандарина или малко по- големи. Печенето на целувките продължава приблизително два три часа, като се следи да не се зачервяват отгоре, а да останат съвсем бели.

В никакъв случай не допускайте да се зачервяват от горе защото си губят вкуса.

{ 1 comment… add one }
  • Бойчо Николов April 19, 2013, 11:53 am

    Има по-лесен начин за получаване на крема за целувките: Изсипвате необходимото количество захар, заливате с необходимото количество белтъци. Слагате на водна баня (съд с вода в него съда в който са продуктите) загрявате, до тогава, докато се получи леко побеляване на белтъците. Сваляте от котлона. Чак тогава почвате да бъркате сместа на най-бързите обороти на миксера. Отнема не повече от 5 мин.

Leave a Comment

error: Content is protected !!