≡ Menu

Резервирахте ли вашата лятна почивка?

В случай, че не сте вие вече сте част от нарастващия брой хора, които пренебрегнаха традицията да правят своите резервация през Януари и Февруари и започнаха да изчакват до последния възможен момент, преди своето пътуване. Това е също добър вариант, в случай че не желаете да планирате всички от по-рано, както беше в миналото.

Но търсите ли оферти за почивка по правилния начин?

Потребителите, които резервират своят хотел в последната минута обикновено получават много по-добри условия за своята почивка, но в случай че не организирате своето търсене по най-добрия начин е възможно вашите условия да не бъдат толкова добри каквито сте очаквали.

Какво се случва през последните години?

От туристическия сектор през последните няколко години се получават явни сигнали за нарастващото търсене на резервации в последния възможен момент. С оглед на това, че по-голямата част от хората проучват своите хотели онлайн, вече всички ние имаме възможност да проследим точно кога те правят своите резервации.

На фона на тенденциите в миналото, наистина е изненадващо колко бързо се промени практиката в търсенията – от 4 до 6 месеца преди датата на пътуване в миналото, до не повече от 20 дни в наши дни. Това се отнася в голяма степен за пътувания планирани за ученическите ваканции и официалните празници.

Защо всички започнаха да търсят и резервират толкова късно?

Има няколко фактора, които въздействат на тази промяна. Икономическите проблеми в световен мащаб накараха хората да не се чувстват толкова сигурни във финансово отношение както в миналото. Тази несигурност ги кара да не поемат ангажименти за дългосрочен период. Понякога пристиснати от различни фактори, ние първоначално решаваме, че може би няма да имаме възможност за почивка на море. По-лесният достъп до информация за ваканционни оферти в интернет също оказва своето влияние. Тя дава и увереност, че дори и да сме пропуснали изгодните оферти с ранни записвания, винаги ще можем да намерим подходящо предложение за ваканция в последната минута.

Може би всички си мислят, че ако направят резервация за почивка по-рано ще пропуснат бъдеща изгодна оферта?

Многото предложения за почивка на море или планина в интернет дават увереност на всички, че най-вероятно ще имат възможност да намерят по-изгодна оферта в последния възможен момент.

Но това със сигурност не е валидно, в случай ма празници и училищни ваканции. В тези случаи, ако търсите в последния възможен момент е възможно дори да не намерите свободни места за желаната дестинация. Обикновено това води до негативни емоции във вас още преди да е започнало пътуването.

Какви са основите 8 стъпки, които трябва да предприемете, когато планирате пътуване?

  1. Резервирайте, преди да е започнало най-голямото търсене.
  2. Не оставяйте резервацията на хотел за последния възможен миг освен, ако в действителност не се налага. Ако все пак нямате възможност да запазите място за настаняване по-рано, се опитайте да го направите не по-късно от 6 седмици преди заминаването. По този начин вие ще бъдете с една крачка пред всички останали.
  3. Избягвайте най-натоварените периоди за пътуване.
  4. Ако искате да пътувате по времето на лятната ваканция на вашите деца се опитайте да промени вашите планове за седмица по-рано. Търсенето през втората половина на месец Август не е толкова голямо, колкото през първата.
  5. Не обръщайте толкова голямо внимание на Специалните оферти и промоции.
  6. Промоциите не са това, което бяха. Обикновено голяма част от тях са свързани с намаление от нереална цена, която така или иначе никой не би избрал. Цените на хотелите също така се променят във всеки един момент. Предложената цена за предишния период е твърде възможно да бъде по-ниска от предложената промоционална за текущия.
  7. Проверете внимателно както е включено в цената на нощувката.
  8. Никога не можете да направите едно добро сравнение на цени за хотелско настаняване, ако не сте сигурни както точно включват те. Закуската, Вечерята и др. обикновено са стандарт при организираните почивки, но не винаги. Понякога те не са част от пакета и се налага да заплатите за тях като допълнителни услуги. В последните години на пазара на ваканционни почивки много се увеличи търсенето и предлагането на оферти „Всичко включено в цената“, особено за семейства, които искат да спазват строг контрол върху разходите си.
  9. Търсене на правилните места.
  10. Много е важно да изберете правилните места, в които да търсите подходящи оферти за вашата почивка. Сайтовете за сравнение на цени не са подходящ вариант в този случай. По-добре търсете по типове почивка /луксозна вила, all inclusive, ваканционно апартаменти/, отколкото да сравнявате самите цени. Изберете туристическа агенция, която е специализирана в точно това, което търсите.
  11. Помислете за Южното Черноморие.
  12. Ако резервирате късно, най-вероятно няма да имате голям избор на дестинации. Курортните комплекси северно от Несебър са по-малко на брой, с по-малка леглова база и обикновено са резервирани от чуждестранни туристи доста по рано от стартирането на активния сезон. Разгледайте ваканционните селища на юг от Бургас. Има множество хотели в Созопол, които разполагат със съвременна леглова база и са подходящи за семейна почивка.
  13. Избягайте от морските курорти. Резервирайте почивка на планина през лятото.
  14. В България през лятото можете да откриете множество атрактивни оферти валидни за хотели разположени в планинските или спа курортите. Ние лично за това лято след сериозно търсене решихме да изберем спа хотел в Банско с басейн, който ще ни предложи спокойствие далеч от шумотевицата на морския бряг и тълпите туристи.
  15. Резервирайте почивка на море или планина, която не включва организиран транспорт.

Пътувайте независимо! В случай, че изберете опцията за организиран транспорт рискувате да пропуснете да посетите голям част от атракциите, които не са в самият курорт, където сте отседнали.

{ 1 comment… add one }
  • S.Milanov July 30, 2014, 9:15 am

    Най-добре е да се работи директно с хотелите. Туристическите агенция много често лъжат и цената понякога е много по-висока.

Leave a Comment

error: Content is protected !!