≡ Menu

Резервиране на почивка и екскурзия, как?

Да предположим, че сме решили на отидем на екскурзия до Рим. Пред нас стоят три варианта – Да организираме екскурзията сами, да намерим оферта за организирана екскурзия с фиксирани дати и да се запишем или да се обърнем към туристически агент (агенция), като организират нашето пътуване индивидуално.

И трите варианта имат плюсове и минуси и трябват да се подбират според ситуацията. Например, ако имаме много опит с пътуването, знаем езици, боравим с Интернет сайтове за резервация и можем да планираме добре, то тогава можем да сме сигурни, че ако организираме сами почивката си, ще платим най-добрата цена и ще получим най-доброто. Като първо правило, трябва да издебнем промоция за самолетен билет и да резервираме директно от сайта на авиокомпанията. След това да резервираме хотел или апартамент от посредник и накрая да проучим най-дребния детайл – от логистиката (такси, обществен транспорт, трансфер) до предварителното закупуване на входни билети за музеи и забележителности. Ако не сме достатъчно “навътре” в този занаят, може да изкочат подводни камъни – например да резервираме обратен полет от Рим, който да излита твърде рано, че да хванем обществен транспорт, а хотела да е на другия край на града. В един такъв случай, таксито може да ни струва цяло състояние.

Организираните екскурзии са много добър вариант, тогава когато сме твърде заети в планирането. Избираме оферта за Рим за 3/5 или повече дена, избираме категорията хотел, плащаме на туроператора и това е. Отиваме на летището без предварителна подготовка, доверяваме се на гидовете и екскурзоводите, трансферът е осигурен, наслаждаваме се на пътуването което професионалистите са ни подготвили. Минусите са, че може да струва по-скъпо (но не е задължително) сравнено с индивидуалното пътуване, датите и часовете за екскурзията да не ни устройват напълно, туроператорът да се окаже калпав или компанията на другите екскурзианти не дотам добра.

Третият вариант е да си организираме самостоятелно пътуването, но да доверим организацията в ръцете на туристическа агенция. Това е много подходящ вариант, когато не сме достатъчно “навътре” в организацията на пътуванията или пък нямаме време да се занимаваме с планиране на екскурзия. Ако попаднем на добра туристическа агенция, резултатите може да се впечатляващи. Като бонус, ако има проблеми по време на пътуването, може да се обадим на нашият туристически агент за помощ или съвет. Минусът, е че туристическата агенция ще ни таксува за услугата, като начисли надценка/комисионна на туристическите продукти които ще трябва да закупим.

Ако се спрем на вторият или третият вариант, най-добрият начин е да ползваме услугите на платформата за комуникация с туристически агенции. Сайта ни позволява на крайни потребители да изпратят запитване за почивка или екскурзия едновременно до над 135 туристически агенции или туроператори. Туристическите агенции от своя страна изготвят и изпращат индивидуална оферта. Сравняваме и избираме най-добрата оферта за организация на нашата екскурзия.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!