≡ Menu

Регистрация на фирма (ЕООД или ООД). Как да се справите сами

Искате да започнете бизнес или просто искате да помогнете на приятел да регистрира своята фирма. Но се ужасявате от мисълта за адвокати и хонорари, по-високи от месечната ви заплата? Е то тогава можем да Ви успокоим, вече не е необходимо да заплатите прескъпо за да поставите основите на собствения си бизнес.

Всеки един от вас вече може и сам да подготви нужните му документи за регистрацията на новата фирма.

регистрация на фирма

регистрация на фирма

За да направите това е единствено необходимо да се запознаете с необходимите изисквания, с които трябва да се съобразите преди да започнете с документите. Въпреки,че повечето фирми се регистрират без допълнителни изисквания, за някой по-специални дружества се изискват и допълнително: лицензи, разрешителни и др. документи. Напр. това са – холдинги, консорциуми, търговски къщи и сдружения, заложни къщи и чейндж бюра, фондации и т.н. Пълния списък можете да намерите в търговския закон (http://lex.bg/laws/ldoc/-14917630 ) и закона за търговския регистър (http://lex.bg/laws/ldoc/2135522741).

Ако не спадате към тези по-специални форми и сдружения, то спокойно можете да процедирате и сами. Първата стъпка е да нахвърлите данните относно фирмата. На първо място е избиране на име за новата фирма и да проверите дали това име е свободно. След това трябва да помислите и за детайлите – какъв ще е предмета и на дейност (с какво ще се занимава), кой ще е управителя и ще има ли други съдружници (ЕООД или ООД), какъв адрес за седалище и кореспонденция с НАП ще изберете, какъв първоначален капитал ще има новата фирма. Повече информация можете да намерите, като отворите: регистрация на фирма.

От 2009 година минималният капитал за вписване на нови фирми е 2лв. вместо предишните 5000лв., което значително облекчава процеса по регистрацията на фирмата.

регистрация на фирма по електронен път

регистрация на фирма по електронен път

Така с минимални усилия и разходи Вие можете и сами да регистрирате своя собствена фирма ЕООД или ООД.

Ако все пак сте преценили,че не можете или не желаете сами да се справите с целия процес по регистрацията, то можете да се обърнете и към специалист, който се занимава с това. Ако се обърнете към адвокат, таксата която той ще ви вземе обаче е доста по-висока отколкото например към счетоводна кантора. Най-добрия вариант е да сравните цените преди да се обърнете към човек, който да регистрира вашата фирма. Едни от най-добрите цени за момента се предлагат от фирмите които извършват регистрация на фирма по електронен път.

{ 1 comment… add one }
  • Lyubomir Todorov March 24, 2013, 12:35 pm

    много полезна и интересна информация особено за всички които искат да отварят нови бизнеси но досега нямат опит в различните дружества – мерси че го споделихте тук с всички – поздрави

Leave a Comment

error: Content is protected !!