≡ Menu

Пролетни грижи за дома

След зимния сезон всички се чувстваме уморени от студ, сняг, мрачно време. Затова с удоволствие се наслаждаваме на първите пролетни дни и топлите лъчи на слънцето. Така както цялата природа се събужда за нов живот, нашия дом също се нуждае от освежаване през пролетта. С малко труд, търпение и въображение ще преобразите дома си и ще внесете жизнерадостно настроение. Какви са основните пролетни грижи за дома:

Пролетно почистване

Пролетта символизира чистота, свежест и обикновено повечето хора отделят време за цялостно пролетно почистване на дома си. Освен това добре е да обърнете внимание и на подредбата, премахнете всички ненужни предмети и вещи, които само събират прах. Тези, които може да решите да използвате отново приберете някъде, а останалите просто изхвърлете. Така ще освободите място и в стаите ще стане по-просторно.

Пуснете светлината в дома си

Сега е времето, през което в дома ви трябва да влиза възможно повече светлина, слънцето още не е прекалено силно и няма да ви пречи. Окачете на прозорците тънки и леки пердета или щори. Подходящи материи са: лен, фина коприна, органза. Изберете топли, светли цветове като жълто, оранжево, бледо зелено, кремаво.

Внесете свежи аромати в дома

През пролетта най-подходящите аромати са портокал, липа, маточина, момина сълза, жасмин, мента. Може да използвате изсушени билки в торбички, които да разпръснете из стаите или да отглеждате цветя и билки като стайни растения. Друг вариант е да използвате арома лампа с различни благоухания. Може и да си направите домашен ароматизатор като в пулвелизатор налеете 300 мл. вода и прибавите към нея 10 капки етерично масло. Напръскайте където пожелаете в дома си.

Пролетна декорация

Украсете трапезната, бюрото, первазите на прозорците, масичката за кафе, балкона или верандата, за да придадете пролетно настроение. За целта може да използвате цветя, ароматни листенца, клонки, свещи. Може да добавите нови акценти в интериора – например флорални мотиви в тапицерията, пердетата, декоративните възглавнички, килима. Сменете покривката на масата с такава с свежи и забавни тонове. Не забравяйте да поставите свежи цветя във ваза, много подходящи са зюмбюли, нарциси, лалета.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!