≡ Menu

Пречките за ефективно слушане, вредят на езика

Голямото внимание обикновено се заплаща, за да направи хората по-добри оратори или писатели. Главна роля в научаването на език пада именно над комуникационната верига и начина, по който усвояваме информацията. Това е слушането, а то прави хората по-добри слушатели.

Най-прекият начин да се подобри комуникацията е като се научавате да слушате по-ефективно. Научно е доказано и, че почти всеки аспект на човешкия живот може да се подобри, чрез по-добро слушане. От изясняването на семейни въпроси до корпоративни бизнес дела в международните отношения. Повечето от нас са ужасни слушателите. От направени статистики става ясно, че ние сме станали толкова лоши слушатели, че не знаем, колко вреди това на всеки един аспект от дейността ни.

Кои са пречките за ефективно слушане и как такова може да помогне в езиков курс. Разберете сега:

Вечният всезнайко – много хора, дори подрастващите днес си мисля, че знаят всичко. За това свидетелства нетърпеливият начин, по който нетактично прекъсваме отсрещната страна. Това е проблем и в научването на чужд език. Често учащият смята, че знае повече и без да се вслуша в страната насреща прекъсва. Показваният начин на отношение към говорещия е основен елемент на доброто слушане. Един добър слушател трябва да се опитва да поддържа отворен и възприемчив ум. Той търси възможности да се простират съзнанието му и да придобива нови познания, които да допринасят съществуващите гледни точки.

Полезност или вреда – друга значителна пречка за добро слушане е като се “опитваме да бъдем от полза”. Въпреки, че ползата ни кара да изглеждаме знаещи, то често идеята да се представим в по-добра светлина ни представя като незнаещи. Хората са такива социални животни, че това е често срещана пречка във взаимоотношенията.

Лечение дискусия с конкуренцията – някои хора смятат, че да се съгласяват с високоговорителя по време на разгорещена дискусия е признак на слабост. Те се чувстват принудени да оспорват всяка точка на говорещия, дори ако са съгласни с нея. Лечение на дискусия с конкуренцията е една от най-сериозните пречки за добро слушане. Това значително инхибира слушателя от разтягане и помага да вижда друга гледна точка. Една добра тактика на слушане е да бъдете щедри с говорителя, колкото и да не ви се нрави неговата позиция.

Опит, намеса и впечатления – един добър слушател знае как да използва свободния капацитет, докато говорещият говори. Опитите да се намесите или да впечатлите са трудна бариера за преодоляване, защото мотивите обикновено са по-далеч от предполагаемото.

Думите като “червен картон” – думите могат да предизвикат реакция у слушателя, независимо дали става дума за родния език или за чужд език. Когато това се случи, слушателят ще бъде в състояние да чуе или да насочи цялото си внимание върху това, което говорещият казва. Това е важно при научаването на нови думи в чуждия език, но изисква по-задълбочения познания на такъв. Тези съвети могат да са от полза не само в научаване на нов език, но и за курсове по счетоводство.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!