≡ Menu

Почистване на електромоторите

Почистването на електромоторите може да подобри работата им значително и да удължи живота им. Това е много съществена част от тяхната поддръжка. След продължителна употреба на двигателя в него може да са се събрали мръсотия, прах и всякакви отломки. Занемаряването на почистването на двигателите може да влоши работата им и сериозно да скъси живота им. Чистенето на мотора е проста задача, при условие, че имате правилните почистващи материали и инструменти на ваше разположение.

електромотор

електромотор

Списъкът с неща, които трябва да си набавите, е наистина сериозен. Осигурете си гаечни ключове, комплект отвертки и някакъв плат. Почистващи препарати, които са преназначени за електромотори, са също много добра идея. Освен това можете да намерите и чиста четка за боя. Тя ще ви бъде наистина много полезна.

Разглобяване
Осигуряването на безопасността ви винаги трябва да е на първо място при работата с електроуреди. Затова изключете проводниците, които са включени към двигателя. Освен това се подсигурете, като изключите и захранването изцяло. Това може да ви спести много неприятни изживявания, а освен това ще предпази и системата от електромотори от евентуален токов удар.
Частите на електромоторите, които се нуждаят от почистване, обикновено се намират под пластмасовия капак. Внимателно премахнете капака, като използвате подходящата отвертка, за да отвиете болтовете, чрез които е прикрепен. Това действие ще ви даде достъп до вътрешността на електромоторите.
След като вече сте обезопасили и отворили двигателите можете да преминете към почистването. Огледайте добре арматурата на устройството. Много е важно тя да е в добро състояние. Внимателно я почистете от праха и всякакви отлагания, които може да са попаднали на нея.

Следваща стъпка
Следващата стъпка, която трябва да предприемете, е локализирането на карбоновите четки. Внимателно ги извадете от улея, в който се намират. Можете да си помогнете с отвертката, за да ги извадите. Тук можете да използвате специален спрей, който се използва за почистване на електромотори. Той е наистина много ефективен и може да удължи живота на двигателя.
В случай, че нямате на разположение специален спрей за почистване на мотори, можете да използвате мек памучен парцал или чиста четка за боядисване. В този момент, трябва да сте наистина много внимателни, за да не нараните повърхността на основните части на електромоторите.

Заключителни щрихи
Погледнете лагерите на електромоторите. Можете съвсем леко да ги изчеткате. Това ще премахне праха, мръсотията и всякакви отлагания, които може да са попаднали върху тях.
Обективно карбоновите четки и лагерите са частите, които могат да създадат проблеми с работата на двигателите. Освен това можете съвсем лесно да ги смените. Това е чудесен момент да инспектирате именно тези части. Възможно е те да имат нужда от смяна. Износването им може да доведе до намален капацитет на работа, както и странни шумове от моторите.
Обърнете специално внимание на намотката, която се намира в двигателя. Тук почистването не е никак лесна работа. Можете да избършите много внимателно праха от нея. Ако разполагате със спрей за почистване на електромотори, използвайте го както е указал производителя (съветват професионалистите от сайта за електромотори).
Можете да върнете капака на мястото му и да затегнете болтовете. След като се уверите, че всичко е обезопасено, можете да проведете тест на двигателя.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!