≡ Menu

Почистването на домовете в България и градовете като София

В нашата мила родина най-често под почистване на домове се разбира основно, лекото позабърсване на прах, минаване набързо с прахосмукачката и около един-два пъти с метлата. И това е! Вече сме изчистили. Само защото възприемаме този модел на “чистене” си патим от толкова много болести и инфекции, които най-вече са свързани с праха. Невъзможността да отделим от безценното си време е причина да сме носители на толкова много алергии, по времето на нашите баби толкова алергични деца не е имало.

Колкото и да не ни се иска, трябва да погледнем истината в очите! А тя е, че болшинството от нашето общество просто не е свикнало да почиства качествено дома си, вместо това е по-добре да се разсеем с нещо друго. А забравяме, че хигиената е на първо място и лошата поддръжка води до много и страшни болести. Многото алергии, астми и други подобни, които не ни дават възможност да дишаме нормално, водят началото си, именно, от недобра поддръжка на дома, ненавременно бърсане на прах. Метлата и прахосмукачката не са единствените уреди, с чиято помощ можем да изчистим дома си. За това трябва да научим и следваме някои други и по-ефективни метода за справянето с мръсотията и прахта. Предлагаме ви няколко съвета.

Да изгоним прахта. В никакъв случай не бива да минаваме със сух парцел или парче от плат по напластените слоеве прах, чиито обиталище са дървените повърхности. Вместо това навлажняваме леко материята и минаваме по всички повърхности, където можем да срещнем този враг номер едно за дихателните пътища. С прахосмукачката можем да оберем прахта зад дивани и мебели.

Пране. Не оставяй днешната работа за утре! Това важи в пълна сила за прането. Нека непраните дрехи се събират в специално помещение или направо в пералната машина, като, след като се напълни ще я пуснем да избере прането. Не бива да накисваме мръсни дрехи в корита и легени и да ги оставяме така часове наред. Престоят им може да ни донесе неприятни миризми, които и най-добрият ароматизатор няма да успее да премахне. Прането трябва да се простира навреме, а чорапите да са сгънати и сложени в кутии или в средни кашони, за да избегнем прахта, която се събира по тях.

Оставена храна. Имаме навика да оставяме храната си извън хладилника и с дни така да си стои. Трябва да я съхраняваме правилно, а това не включва зарязването й по шкафове и маси. В противен случай може да си завъдим домашни любимци и то не пухкави и сладки, а отвратителни насекоми, като хлебарките. Правилното съхранение на не доизядени храни са кутии и найлонови пликове. Сладките неща привличат оси, мухи и пчели, така че не бива да ги оставяме навсякъде. Ако няма да ги доядем по-късно, по-добре е да ги изхвърлим.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!