≡ Menu

Помандър – някогашният парфюм

Името помандър идва от френската дума Pomme d’Ambre и означава кълбо от кехлибар. Това представлява малка топка с парфюм, направена от амбра (от където идва и самото име), мускус или цибетка.

Pomme d'Ambre

Pomme d’Ambre

За какво е служил помандърът?

Помандър с парфюм бил носен или поставян във ваза, като съдът бил наричан със същото име, и служел за защита срещу инфекции по време на чума или просто като полезно средство срещу неприятните миризми.

Кълбетата, които съдържат помандър с парфюм висели на верижка на врата на техния притежател. Можело е тези аксесоари да бъдат прикрепени към колан или пояс. Топките с парфюм обикновено били перфорирани и изработени от злато и сребро. Понякога помандърът съдържал няколко прегради, в които се поставял различен вид парфюм.

Значение на термина

Терминът помандър може да се отнася до действителният аромат на парфюм и материал или за контейнера, който съдържа съставките. Помандърът може да съдържа и ароматни билки. Това е древната и най-ранна форма на аромотерапия.

кехлибар

кехлибар

История на древния парфюм

Помандърите се споменават за първи път в литературата в средата на тринадесети век. Тяхната най-широка употреба била по време на Средновековието през 17-ти век, когато една от пагубните зарази била чумата.

Култура и кино

Игралната героиня Розмари Удхаус носи кълбо с парфюм във филма на Роман Полански от 1968-ма година „Бебето на Розмари”. Помандърът играе централна роля в развитието на сюжета.

Етимология на Средновековния парфюм

Средновековните форми за направата на паста или парфюм за помандър обикновено съдържали амбра. От там идва и наименованието Поме амбре (Pomme Ambre), което означава кехлибарена ябълка. Така се формира и крайното наименование помандър. Както вече споменахме, думата помандър може да се отнася както за самия материал в кълбото, така и за контейнерчето, което го съдържа.

Други наименования на помандъра с парфюм срещани през различните векове са Ambraapfel, Bisamapfel, Bisamknopf, Bisambüchse, балсам от ябълка, Desmerknopf, мускусна топка, Desmerapfel, Oldanokapsel, Pisambüchse и ароматизирана ябълка.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!