≡ Menu

Полезна ли е Хипербарната кислородна терапия?

Хипербарната кислородна терапия е процес на лечение, който протича в барокамера, където пациента трябва да диша чист кислород под налягане. Тази терапия е добре позната и намира приложение дори и в традиционната медицина за много специфични причини – за лечение на кесонна болест (болезнено и много опасно за здравето състояние, при водолази, които изплуват прекалено бързо), при натравяния с въглероден окис, да се ускори възстановяването след инсулт и да се насърчи излекуването на рани, кожни инфекции и радиационни изгаряния.

Тъканите в човешкия организъм изискват адекватно снабдяване с кислород за правилното им функциониране. Това лечение увеличава количеството на кислорода, който кръвта носи, повишавайки нормалните нива на кръвните газове и насърчава функционирането на тъканите за изцеление и борба с инфекциите.

В повечето камери, в които се извършва терапията се настанява един човек. Те се наричат Моноплейс, но има и по-големи, известни като Мултиплейс и те се използват за лечение на повече хора.

Барокамера

В единичните барокамери пациентът е в легнало положение. Той ляга на легло, което се вкарва в барокамерата. Тя се затваря и едва след това започва да се повишава налягането в нея. По време на сесията пациента трябва да лежи неподвижно и да диша спокойно.От това колко време ще продължи една сесия зависи най-вече какво е здравословното положение на пациента. След като сесията приключи в камерата постепенно се изравнява налягането. Същата е процедурата и в Мултиплейс барокамерите, с разликата, че там хората се настаняват в удобни седалки.

Хипербарната кислородна терапия може също да се ползва като превенция при лечение на рак, на хронична умора, за намаляване симптомите при алергия, има също така има и положителен ефект при хора болни от СПИН, артрит, спортни травми, множествена склероза, аутизъм, инсулт, церебрална парализа, цироза, лаймска болест и язва.

Важно е да се знае, че въпреки множеството ползи за здравето, терапията носи и рискове. Тя може да предизвика клаустрофобия, умора и главоболие. По-сериозни проблеми, които биха могли да се получат са: късогледство, което продължава няколко месеца след лечението; увреждане на белите дробове и синусите, руптура на средното ухо. Може да причини влошаване на симптомите сърдечна недостатъчност или до проблеми с белия дроб, при пациенти с такива заболявания. Повишеното количество кислород би могло да причини припадъци. Хипербарната кислородна терапия не е препоръчителна и за бременни жени, освен ако няма други възможности за лечението им.
И все пак положителното влияние от кислородното лечение е доказано в пъти повече, от евентуалните рискове. Подробна информация за провеждането и ползите от употребата на барокамера можете да намерите при нас.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!