≡ Menu

Познаваме ли добре хляба

Познавате ли добре „насъщния“, знаете ли всичко за начинът му на приготвяне, изпичане и прилагане в храненията. Защо се подлагате на мъчителни диети, лишавайки се от вкуса и качествата му. Разберете за диетичните продукти и съчетайте с вашия режим за хранене.

Всички обичаме аромата му, харесваме вкуса на препечена коричка и пухкавата вътрешност, но когато се налага да отслабнем, Той е първото, от което се отказваме.

Хлябът е извор на живот! И ако все още не ви се вярва, предлагаме ви малко повече инфо около него.

Какво трябва да знаем за хляба:

Когато сме на диета, консумацията на хляб и нишестени продукти намалява усещането за глад и по този начин се избягва безразборното похапване през деня.

В дневното меню трябва да са включени 200-250 г. бавни захари, а те се съдържат в хляба. Такива помагат за намаляване приема на мазнини и се постига нужния баланс.

Пълнозърнестия хляб се приготвя от грубо брашно, а то се добива от пшеничните зърна. Този хляб е богат на фиби и спомага усвояването на калории, ускорява храносмилането и действа засищащо.

Много зърнестият хляб се храносмила по-бавно, засища по-дълго и стимулира отделянето на хормона инсулин.

Хлябът доставя растителни протеини, минерали и витамини от група В.

Съвети:

Ако ви привлича разнообразието от видове хляб, то добре е да избягвате само тези, които ухаят на бекон, сирена и маслини. Такива са богати на мазнини и сол. Ориентирайте се по-скоро по съставът на семена, ядки и стафиди. Те са здравословни и подпомагат обмяната на веществата.

Когато приготвяте сандвичи не сте длъжни да използвате предназначените за целта индустриални хлябове. Като такива се числят питки, нарязани хлябове, франзели. Създайте си ръчно направен хляб, традиционна питка и я гарнирайте с пилешка шунка и малко домати.

Ако сте избрали да преминете на пълнозърнест хляб, направете го постепенно, за да дадете възможност на червата си да свикнат. Така ще избегнете подуване на стомаха и газове в резултат от ферментиране на фибри. Стартирайте своята закуска с пълнозърнест хляб, за обяд изберете бял хляб, а за вечеря черен или ръжен хляб.

Знаейки тези качества и съвети около хляба вече не е нужно да го изключвате от ежедневното меню. Достатъчно е само да съобразите правилно тайните съставки на тестото и да си доставяте нуждата удоволствие. Опитайте различни рецепти и се радвайте на насъщния.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!