≡ Menu

Пелетни котли за отоплениe

Пелетните котли за отопление са алтернатива, на отоплението с твърдо гориво – дърва и въглища. При отоплението с котли на пелети, освен, че мислите за природата, спестявате и пари за по-належащи неща.

Пелетите са, сравнително икономично гориво и са много по-подходящи за отопление на места където е по-важно ниската пепел и пълна автоматизация на горивния процес. Друг плюс при тях е и по-леките разфасофки, които позволяват лесното зареждане на котела от всеки един член на семейството, без да има нужда от свръх сили и усилия.

пелетни котли

пелетни котли

Пелетите отделят много по-малко отпадна пепел и въглероден диоксид в природата, като по-този начин освен, че ви пестят усилията в почистването, помагат и за намалянето на вредните емисии в природата.

Ако сте решили да си закупите котел на пелети, трябва да имате няколко неща в предвид –

отопление с пелети

отопление с пелети

Първо наложително е да изчислите отопляемата мощност, която ще е необходима за помещението/та. Това най-добре може да се направи от квалифициран техник/ монтажник на такъв тип отоплителна техника.

Второ – трябва да решите дали искате да закупите полуавтоматичен или напълно автоматизиран модел, котел на пелети – разликата е, че напълно автоматизираните модели, свеждат човешката намеса единствено и само до изхвърлянето на тавата с отпадната пепел. Те зареждат сами бункера с пелети, почистват се автоматично и следят за температурата на отоплямото помещение. Имат възможност и за дистанционно управление от разстояние, посредством мобилен телефон или интернет. При полуавтоматичните модели, вие трябва да зареждате и почиствате котела както и да го програмирате за нужните температури.

пелетен котел

пелетен котел

Трето – трябва да изберете марка и модел, които да отговарят на нуждите и цената, която сте определили да заплатите за пелетния котел. Добре е да помислите и за монтажа и сервизното обслужване след монтирането на котела– попитайте фирмата от която ще го закупите какъв е варианта за поддръжка и сервизно обслужване на котела при нужда. Така ще се подсигурите и ще сте спокойни, че сте направили най-правилния избор за котел на пелети.

Като допълнение ще кажем, че в момента тече и финансиране по европейски програми за дадени модели котли на пелети, като такива за момента са котлите Козлусан, които са одобрени в предварителен списък с модели по тази програма.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!