≡ Menu

Отвертките

Отвертките са инструмент, срещан и използван изключително често в нашият живот. От началото на 20-ти век, когато бива усъвършенствано производството на винтовете, търсенето на този инструмент се повишава неимоверно.

Кога започва използването на отвертката?

Отвертката започва да се използва още в края на 15в, когато са измислени първите винтове, както и първите широко използвани ръчни инструменти. Те се прилагат в закрепването на металните брони на рицарите. Използвани са винтове с прав жлеб и съответно и права отвертка за завиването им. Тъй като производството на винтове било трудно, бавно и скъпо начинание, тази технология се ограничава в много малки мащаби. С развитието на огнестрелното оръжие се увеличило малко и използването на винтовете, както и на отвертката.

В началото на 20-ти век, когато започва развитието на машиностроенето в големи мащаби и настъпва индустриалната революция изгрява и звездата на отвертката като инструмент. Тогава започва масовото производство на винтовете и по този начин те стават много по евтини. В началото на 30-те години на 20ти век Хенри Филипс патентова кръстатия винт и сключва договор за производство с Американската Компания за производство на винтове (American Screw Company). Така за кратко време кръстатите винтове добиват много голяма популярност в автомобилната индустрия и се разпространяват с голям успех и в други области.

Типове отвертки

Днешните отвертки са най-разнообразни по форма и устройство, защото е необходима комбинираната им работа както с различни пособия, така и с много различни ръчни инструменти. Има всякакви видове – от малки и къси, до дълги и големи. Произвеждат се също и отвертки с различни типове дръжки, както и такива със сменяеми накрайници. Също така има отвертки, които биват задвижвани от електромотор и с тяхна помощ завиването и развиването на винтовете става изключително бързо и лесно. Има дори и отвертка, която автоматично подава винтовете и за нас остава само да натиснем бутона, и да завием винта на желаното от нас място.

Видове накрайници

Накрайниците на една отвертка могат да бъдат постоянни и сменяеми. Същото важи и за накрайниците на различни ръчни инструменти. Отвертките с постоянни накрайници обикновено се произвеждат в комплекти, но можете да закупите и по един брой. Тези със сменяеми накрайници имат голямо предимство, тъй като с една дръжка можете да боравите с различни по големина и тип винтове. Най-често типовете винтове са с прав жлеб, кръстати (или Филипс) винтове, шестоъгълни (Инбус, Алън, шестограм) и торкс.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!