≡ Menu

Освежете стените с латекс

Латексът освежава стените и те сякаш започват да дишат. Всички сме изпитвали освежаващия ефект от току-що нанесения латекс. Латексът придава усещане за новост и като че ли покритата стена си поема дъх.

Латексът е млечнобяла течност, добивана от различни растителни видове. Той се използва при производство на бои, лепила, покрития и добавки за цимент, при импрегниране, при изработка на матраци, възглавници, презервативи, ластици и други. Най-характерно за латекса е, че той е подходящ компонент за изделия, при които е важна еластичността.

латекс

латекс

Латексът е най-еластичният материал в природата. Поради това той се употребява доста често за различни цели в промишлеността. При импрегнацията /напояването/ с латекс дървесината придобива ценни за промишлена обработка качества — здравина, устойчивост на насекоми и гъби. Латексът може да бъде с бял, жълт, оранжев или ален оттенък и е резултат от смесване /емулсия/ на разнообразни елементи като смоли, белтъци, соли, захари, мазнини, скорбяла, алкалоиди и други.

В буквален превод думата латекс означава сок от каучуково дърво, като при емулсия се използва изкуствен каучук. Най-често за латекс става дума във връзка с ремонти, включващи обработка на стени и тавани. Затова понякога хората го определят и като боя за стени. Щом чуем думата латекс, веднага се сещаме за ремонта на нашата стая или офис. Спомняме си колко сме освежили цялото пространство след минаване с латекс.

освежаване с латекс

освежаване с латекс

Да, една от първите думи, изплуващи в съзнанието ни редом с думата латекс, е освежаване. Освежените с латекс повърхности сякаш грейват и създават приятно усещане за ново начало. Така помещенията стават по-приветливи и гостоприемни.

Какво е необходимо, за да освежим таваните и стените у дома с латекс? Всеки е виждал тези принадлежности. Оформя ли се вече в главата ви една доста позната картинка, най-вероятно от последния ви ремонт? Нека я нарисуваме заедно. За да минете стените и тавана с латекс са ви необходими:

•        Мече
•        Ваничка за латекса
•        Телескопична дръжка — дръжка, която става по-къса и по-дълга, в зависимост височината на боядисвания участък
•        Хартиена лента за отделяне на тавана от стените
•        Стълба за високите участъци
•        Найлони, с които да покриете мебелите
•        И, разбира се, желание, усърдие и търпение — за добро е все пак.

латекс цветове

латекс цветове

Латексът бива два вида — бял и цветен. Нанасянето му става с четка или валяк, като преди него се извършва грундиране на стените. Грундирането подобрява адхезията /поемането/ на латекса и така намалява разхода при нанасянето му върху повърхността. След обработката стените грейват и сякаш ни приветстват с „Добре дошли!”.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!