≡ Menu

Няколко заблуди за даването на коли за скрап

Даването на стара кола за скрап е свързано с редица въпроси, чиито отговори са от значение. Любопитно е как протичат преговорите за цената на автомобила, как бива транспортиран той до депото, какво представлява разглобяването му, кои са материалите, които имат стойност, и т.н.

В този ред на мисли сметнахме за необходимо да разсеем няколко заблуди, които възпират хората от това да направя добро дело чрез даването на автомобили за скрап. Освен че собствениците на колите получават пари, те допринасят и за по-устойчивата и здравословна среда на живот.

Да разгледаме някои от заблудите.

  1. Възможно е да ви обяснят, че вие трябва да платите транспорта на старата кола до депото за рециклиране.

Според утвърдените и добри практики на компаниите, извършващи този тип услуги у нас, транспортът се поема изцяло за тяхна сметка. Това означава, че в никакъв случай не бива да приемате за истина този тип заблуда.

  1. Има некоректни фирми, които ще се опитат да ви убедят, че се заплаща само за количество метал. Не се подлъгвайте. В една кола има доста материали, които не губят стойността си, въпреки че колата ви вече е извън движение. Например, пластмасата, стъклата, хартията, наличието на мед, калай, алуминий, бронз и др. Всеки един детайл от колата се разглежда внимателно, оценява се състоянието му и се изготвя оценка за стойността. Ако се съмнявате в коректността на фирмата, към която сте се обърнали, не се колебайте да поразучите още пазара и да сравните практиките на други фирми.
  2. Възможно е да бъдете заблудени, че колата ви е твърде стара и затова ще получите по-малко пари. Не вярвайте на тези думи. Знаете ли, че от една Лада може да се извлече повече метал, отколкото от един Форд Ескорт? Това е факт.

Част от едновремешните произведени коли са изработени от много повече метал, отколкото новите возила. Съвременните производители често залагат на по-леки материали и затова избягват влагането на тежкия метал.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!