≡ Menu

Неустоимият вкус на палачинките

Палачинките са обичана и много популярна и вкусна закуска както у нас, така и по целия свят, понеже те се приготвят лесно и бързо, както и с продукти които всеки има винаги у дома, а възможностите за гарниране на практика са неограничени – те могат да се консумират с различни сладки неща като мед мармалад, конфитюр, различни плодови желета, карамелов сос, течен шоколад, а така също със сметана и свежи плодове, кленов сироп, ядки, масло и захар и много други, има и много солени варианти със сирене, кашкавал и много видове предястия.

рецепта за палачинки

вкусни палачинки

Според информациите достигнали да нас, любимата на всички палачинка произлиза от френския специалитет „сrêpe”, който е известен в Румъния под името „плачинта”, в Унгария като „палачинта”, а на територията на днешна Австрия като „палачинке”.

В България е популярна рецептата за приготвяне на палачинки, при която се използват яйца, прясно мляко, брашно, захар, щипка сол, но без набухватели – такива са и изтънчените рецепти за палачинки характерни за Френската кухня. Готовите палачинки можете да гарнирате по невероятно различни начини.

Типично българско (родопско) тестено изделие, което наподобява палачинките, са катмите, но те са по-големи, по-дебели и с по-плътен вкус, тъй като в тестото за тяхното приготвяне се слага мая или друг набухвател.

Палачинката е десерт/закуска, което предлага много възможности за експерименти, както по отношение на многобройните вкусови комбинации, а също така и по отношение на оформянето и сервирането – можете да я поднесете навита на руло, прегъната на две или на четири, или като пица. Ако желаете можете да приготвите и палачинкова торта, като вместо блатове използвате палачинки и между тях редите плънка по избор.

Палачинките са познати в различни части на света и макар понякога да имат различни наименования и принципите на приготвяне често пъти да са доста различни, общото е неустоимият им вкус.

Палачинките приготвяни в САЩ и Канада са два вида, едните които се наричат крепс (crepes) са много подобни на нашите палачинки, другите са по-различни от традиционните – пухкави и топчести, като в тях освен яйца, мляко и брашно се слага и хлебна сода. Правят се с дебелина около половин до един сантиметър а диаметъра е около 15 см. Най-често се сервират на закуска гарнирани с кленов сироп, фъстъчено масло или плодове.

В Индия местният еквивалент на палачинката се нарича “доса” и е по-тънка на вид, приготвя се от много различни видове брашна, но най най-често се правят от оризово, и обикновено по-желане соленият вариант е с люта добавка.

В Малайзия и Сингапур има вариации на палачинката, без вода и яйца, те се заменят със соево мляко.

В Южна Африка се сервират поръсени със захар и с канела.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!