≡ Menu

Непознати и любопитни факти за цветята

Познаваме ли цветята? Дали знаем всичко за тях? Ако се върнем назад във времето, дали ще открием интересни и любопитни факти за тях? Дали и някога нашите предшественици са ги слагали във вази или тяхното приложение е било съвсем друго – използвани за лекарство, при обредни ритуали и т.н.

В тази статия ще Ви запознаем с интересни факти и любопитни истории, свързани с цветята. Със сигурност ще знаете някои от тях, но други ще Ви изумят и ще обогатят Вашата обща култура. Статията е първата от нашата поредица за интересни истории, свързани с цветя, техния произход и предназначение от създаването на света до наши дни:

Цветята – знаете ли че:

1. В периода около 1600 година луковицата на определени сортове лалета е била по-ценна от златото.

2. Глухарчето може да бъде познато и разглеждано от нас като плевел, но неговите цветове и листа са богат източник на витамини А и C, желязо, калций и калий. Една чаша сок от глухарче осигурява 7,000-13,000 IU на витамин А.

3. В миналото Астрата е била използвана в различни обредни дейности. Смятало се е, че тя има способност да отблъсква тъмни духове и нечестиви сили.

4. В Малта хризантемите не са на почит – те са наречени “тъжни цветя” и се поднасят често за изказване на съболезнования и цветя за погребение.

5. Една от най-скъпите подправки – шафрана, се получава от шафрановия минзухар.

6. Почти 60% от всички свежи цветя и рязан цвят в Америка идват от едно място – Калифорния.

7. Преди стотици години, при един от набезите на викингите в Шотландия, те са забавени от полета от магарешки трън/бодил, което позволява на шотландците да се изтеглят. Поради тази причина, днес, магарешкият трън е символ на страната.

8. Лотосът е смятан за свещено растение в Древен Египет. Това цвете цъфти в реки и влажни области, но може да прекара години на сух бряг или в суха зона и да разцъфне, когато се постави във влажни условия. Египтяните го приемали като символ на възкресението на тялото и душата и вечния живот и то било неизменна част от техните древни ритуали.

9. Най-старото познато растение в света беше открито през 2002 година. То носи името Archaefructus Sinensis и според данни на учените, е цъфтяло преди около 125 милиона години. То прилича на водна лилия.

10. Древните текстове дават малка информация и за белия равнец. Когато се родил Ахил, майка му го потопила във вода, в която бил накиснат бял равнец. През Първата световна война пък корени и цвят от билката били използвани за лечение на раните на войниците в полевите лечебници. Белият равнец се смята за лековито растение и в наши дни.

Когато следващия път минете през горска поляна или градина, обърнете внимание на заобикалящите Ви растения. Няколко кратки мига ще са Ви нужни, за да се докоснете до историята на света, неговите лечебни тайни и живота на хора, променили нашето настояще и бъдеще.

Очаквайте и продължението на тази статия, включващо още 10 любопитни истории, свързани с непознатия свят на цветята.

Източник – интернет и онлайн енциклопедия за цветята

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!