≡ Menu

Необходимостта от диета при инсулинова недостатъчност

диабет симптоми

инсулинова недостатъчност

Диабета е от групата на сериозните хронични заболявания, които засягат 150 милиона души по целия свят. Хипергликемията е предотвратимо и контролируемо състояние, но ако се пренебрегва то може да доведе до смъртни случаи, слепота, инфекции, ампутация и др. Ето защо медиците занимаващи се с проблемите на инсулинова недостатъчност, предоставят подробна информация, която ще ви запознае със симптомите на диабет и начините за контролиране нивата на кръвна захар.

Причини за поява на хипергликемия

Съществуват различни рискови фактори, които предизвикват поява на диабет, но все още за някои от тях няма точни потвърждения. Някои от най-честите причини включват: наследственост, околна среда и затлъстяване.

Видове инсулинова недостатъчност

Съществуват два основни типа хипергликемия:

–          Диабет тип 1 – инсулино-зависим захарен диабет /IDDM/. Среща се предимно при деца и хора по-млади от 40 годишна възраст. Характеризира се липсата на производство на инсулин от панкреаса. Изисква прилагане на инсулинови инжекции и контролирана диета. Понякога тази форма на диабет е трудна за лечение.

–          Диабет тип 2 – среща се при хора на възраст над 40 години. Заболяването засяга 80-90% от диабетно болните в световен мащаб. Характеризира се с недостатъчното количество на произведен инсулин или развитие на резистентност на организма към неговото действие.

Признаци и симптоми на инсулинова недостатъчност

Най-честите признаци на диабет включват: силна жажда, слаба концентрация, често уриниране, завишени нива на захар в кръвта, понижаване на теглото, слабост, умора и др.

Контролиране на състоянието при диабет

По-голямата консумация на наситени мастни киселини е свързана с повишаване нивото на инсулина, по ниска чувствителност на организма към него и поява на риск за развитие на диабет. Консумацията на ненаситени мастни киселини от растителни източници и полиненаситени мастни киселини е свързана с намаляване на риска от диабет. Включването на повече пълнозърнести храни в диетата, както плодове и зеленчуци е свързано с намален риск от прогресия на нарушен глюкозен толеранс.

Лечението на болестта е насочено към намаляване на наднорменото тегло за да се предотврати поява на усложнения. Промяна в начина на живот е основния метод за предпазване от инсулинова недостатъчност. Някои от мерките за това включват здравословна диета, препоръчана от лекар специалист и редовни физически упражнения. Осигуряване на оптимално хранене за пациента може да предотврати симптомите и да забави развитието на

болестта. Методите трябва да бъдат съобразени с индивидуалния човек и неговия начин на живот.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!