≡ Menu

Могат ли хлебарките да преживеят ядрен взрив?

Хлебарките са едни от най – устойчивите и приспособими видове на планетата. Те биха могли да оцелеят при обстоятелства, които биха убили човек за минути.

Счита се, че хлебарките населяват Земята от 340 милиона години. Това прави милиони години преди да са се появили динозаврите и още толкова след като са измрели. Съвременните хора живеят на планетата от около 200 000 хиляди години. Това означава, че хлебарките са тук 1700 пъти по – дълго от човека. Времето им е дало доста добра практика в изкуството по оцеляване. Ето защо, е напълно нормално да се появят запитвания, дали тези невероятни насекоми биха могли да преживят дори и ядрен взрив? Всеки ден в големите градове се плащат стотици хиляди левове за унищожаване на хлебарки и до ден днешен те отново продължават да се развиват.

Хлебарките са много по – устойчиви на радиация от хората.

унищожаване на хлебаркиунищожаване на хлебарки

унищожаване на хлебарки

Учените измерват радиацията в „рем“ – по – стара единица за обективно измерване на радиационното увреждане в обем материя. Без риск за здравето, хората могат да издържат облъчване до 5 РЕМ. Излагането само на 800 единици би било смъртоносно за нас. В сравнение с човека, американската хлебарка може да издържи много повече. Необходими са около 67 500 РЕМ, за да умре. Класацията по издръжливост се оглавява от германската хлебарка, на която са й необходими между 90 000 и 105 000 единици, за да изчезне завинаги от лицето на Земята.

Това е много радиация, нали? Изглежда, че хлебарките може би имат шанс за оцеляване, но в действителност количеството облъчване, което могат да понесат е в границите на термоядрена експлозия. Проблемите идват след това. След взрива хлебарките ще бъдат изложени на високи нива на радиация под формата на радиоактивна пепел, отлагания и други, които ще се сипят от горе надолу.

Все пак хлебарките и хората са различни видове, а и трябва да се има предвид, че бомбите се проектират за убиване на колкото се може повече хора, а не насекоми. Освен това хлебарките могат да се хранят с почти всичко. За тях няма ограничения, затова биха проявили и канибализъм, ако е необходимо.

С толкова много хлебарки по целия свят, вероятността да има оцелели сред ядрен взрив съществува, но до голяма степен зависи от наличните условия и размерът на облъчване.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!