≡ Menu

Мнението на един от авторите за LG Optimus One след 6 месеца ползване

LG-Optimus-OneКога стана половин година не разбрах? Кога мина толкова време не разбрах? И все пак LG Optimus One е първият ми телефон, който дори след 6 месеца ми е интересен. Причината? Android е пълен с игри и приложения, също така може да си го правите на WP7, Sense и т.н. (т.е. да сменяте интерфейси колкото исакте). И така, ето го и личното ми мнение относно този малък, но толкова симпатичен и фунцкионален смартфон.

Телефонията е добра и се характеризира с ясен и силен звук. Дисплеят е много добър, но е 256К цвята и когато има преливане на цветове (Gradient) си личат доста. Същото е и в някои клипове. Не е фатално, но на моменти е дразнещо. Иначе самият дисплей е с по-наситени цветове (по подобие на SAMOLED, макар и не чак толкова) и се справя по-добре от средностатически TFT дисплей. Нивото на черното е отлично. На много малко места (почти никога) се различават пикселчетата, самата гъстота на пикселите е също много добра. Като цяло дисплеят получава 8.5/10 от мен.

Камерата е посредствена, но пък софтуерът (приложението за камера) има изобилие от настройки, ефекти и т.н, и ако самата камера беше по-свястна, спокойно телефона щеше да стане камерафон. Уви, камерата е лоша, липсва детайлност, самите снимки са леко “неадекватни”. Цветовете са ярки, небето се вижда направо като бяло, а не синьо на моменти. При опит за приближаване, качетсовто става отвращаващо и гадно. Като цяло става за снимане на нещо просто, но в никакъв случай не е за сериозни снимки. Оценка 5/10
Интернет свързаността е отлична – WiFi (до 54mpbs) и HSPA до 7.2mpbs, сърфирането в интернет е удвосолвтие. Заради процесорът (ARM v11 е като име на модела, иначе архтектурата е v6), който не поддържа Flash, почтитателите на тази технология ще бъдат отблъснати, но пък ако става дума за видеосайтовете – спокойно, телефонът идва с YouTube приложение и може да гледате през него всичко в YouTube пространството. За Vbox7 си сваляте от маркета Vbox7 Handler и RockPlayer. Самият процесор е на 600 MHz, очаквах някакво накъсване при бразуване – нищо подобно. Браузване и зуумване с два пръста има – всичко е много гладко и точно. Мултитаскинга също е без накъсване – доста приложения наведнъж без проблеми се пускат, може би заради 512MB RAM (достъпни около 420 за потребителя), срещу 120 напр. за XPERIA X8. Може да си свалите какъвто бразуер искате от маркета, аз си карам със стоковият и си ми харесва. Като цяло това, което показва процесора е перфеткно. Давам му 10/10, защото това което се очаква да се върши от него се върши идеално!

Колкото до игрите – специално оптимизирани игри от HD заглавията на Gameloft има и за този модел – без проблеми си играя на Gangstar, NOVA и дори по-тежката Eternal Legacy която има кеш от 600MB. Разбира се, графиката не е най-добрата, процесорът не е най-мощен, но все пак оптимизираните игри си работят. 80% от всички, ако трябва да бъдем по-точни. Има си и акселерометър. Графичният ускорител е Adreno 200 (ползван и при Nexus One, който е на 1GHz) и си върши работата идеално, с рeдки изключения. Като цяло му давам 9/5 на GPU-то.
Сега за самият му Android – идва си стоково с 2.2 и се предлага ъпдейт до 2.3. Обновяването става през LG Mobile update tool, като към 5.12.11 последният ъпдейт е V20G. Преръчвам ви и LG World – полезно приложение на LG за без пари, от което може да си свалите доста игри и приложения, картинки и т.н. за телефона си.
Батерията е добра, но… не е баш очакваното. Искам да вметна, че приложенията се затварят с натискане на стрелката назад, а с home бутон се минимзират. Но дори с “назад” няма да го затворите напълно. Целта е друга обаче – андроид сам ги затваря приложенията с неактивност над 30 мин. или час, плюс това при 2.3, и 100 приложения да отвориш няма да изтощиш батерията толкова лесно (говорим за 100 отворени и телефона да спи), защото 2.3 автоматично freeze-ва (кара приложенията един вид да заспят) приложенията, а ако до половин час не ги пипнете направо ги затваря. Ето така работи Android. Това е механизмът му на работа!
Давам оценка на батерията 7.5/10 – можеше и повече все пак.
При мен (купен от вива) пристигнаха телефон, книжки, слушалки, USB, зарядно, зарядно и приставка за кола.

Нека преговорим за какво иде реч: 3.2″ капацитивен multi-touch екран WVGA рез. и наситени цветове, отлична телефония и звук, WiFi, HSPA, GPS, 600 MHz (при мен е клокнат дори на 720MHz), Аdreno 200 GPU, 512MB RAM и слот за карти до 32GB. Какво повече му трябва на човек, ако не иска супер голям телефон, или джобният му капацитет не е голям?

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!