≡ Menu

Любопитно за порода мини чихуахуа

Ако търсите един мирен, любвеобилен и сладък домашен любимец, то Мини чихуахуа е чудесно предложение.

Оказва се, че това сладко и на пръв поглед така невинно създание служи не само за красота и забавление на своя стопанин, но може и грижовно, борбено и дори злонамерено да се бори.

В американски щат Колорадо едно такова сладурче Мини чихуахуа влязло в двубой с гърмяща змия. Това се случило в задния двор на възрастни хора, които си гледали малкото чихуахуа. Кученцето се втурва да спаси малко детенце. Когато влечугото изпълзява от храстите, кученцето забелязва и скоростно се втурва подир малкия Букър Уест на 1 годинка. Преди змийчето да впие зъбите си в детето, чихуахуа се нахвърлило. Съответно то пострадало, а не след дълго било спасено от лекарски екип и откарано в болница. Това е само една от многото случки, в които породата чихуахуа опровергава твърдението, че „дребните неща са вредни“. Малката порода кучета се оказват и чудесни забавалки на малки деца, красиво натъкмени, още в миналото били ползвани за украса и като жив аксесоар от видни особи, кралски личности и аристократи.

Днес галантността на чихуахуа се смята за признак на изящество, галантност след представителите на кучешкия род и това отрежда породата на челни позиции като порода, явяващи се на изложения.

Движенията на мини чихуахуа са плавни, лекички и бързи. Въпреки малките размери, кученцето е много смело и безстрашно куче. То не е така доверчиво към непознати и други животински представители, а със стопанина и малките деца се отнася с любов, уважение и преданост.

Чихуахуа произхожда от испански: Chihuahua и е най-малката порода съществуваща на света. Родината й е Мексико. В древността често малкото куче било погребвано живо със собственика си, защото така хората смятали, че помага на покойника да премине в отвъдното. Съвременните чихуахуа са селектирани ОТ 1850 г., мястото се казва Каса Гранде, а щата името на породата Чихуахуа. От там започнало и разпространяването на породата по цял свят.

Днес най-малкото куче представител на Chihuahua се нарича Бубу.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!