≡ Menu

Лъвове на лов

Ливингстън пише: „Там, където има много дивеч, може да се очакват и много лъвове наблизо.“ Когато бизнесът ви потръгне, ще се натрупа конкуренция. Това вероятно ще ви притесни, но не забравяйте, че живеете в условията на свободно предприемачество. Други авантюристи имат същото право да търсят своето съкровище в джунглата – също като вас.

Да преминем на въпроса: това, което трябва да направите, е да класифицирате конкурентите си. Преценете кои просто ще пробват водата в потока и кои ще се гмурнат навътре.

Ливингстън продължава: „Трябва да се признае, че съществува огромна разлика в мелодичното изръмжаване на лъва, когато е сит, и в дълбокото, силно ръмжене, когато е гладен.“ Някои от конкурентите ви няма да искат да ви навредят – те просто се оглеждат за своята ниша на пазара. Други – напротив – ще се впуснат към вашата територия агресивно и открито ще се опитат да ви издърпат огромно парче пазарен дял. Както сме обсъждали преди – най-добрата стратегия в такива случаи е да полирате до съвършенство своя собствен бизнес. Подобрете продуктите си, шлифовайте обслужването и рекламирайте предимствата си. Наличието на конкуренция е добър знак – показва, че пазарът има потенциал да се развива. Утроете усилията си за растеж и повечето от конкурентите ви ще се уплашат и ще напуснат териториите на вашите ловни полета.

Мултиплицирайте своите познания, опит и умения, като наемате работници. Уверявайте се непрекъснато, че вашата фирма предлага най-качествените продукти – стоки или услуги. Поставяйте такива цени, че вашите клиенти да бъдат убедени, че получават повече от вас, отколкото вие от тях. Отделяйте време, за да можете да погледнете на бизнеса си „отвън“. Отдръпнете се настрани и помислете. Използвайте високите технологии в своя полза и отделяйте достатъчно пари за иновации. Бъдете готови да разпознаете белезите на растежа и подготвени, за да очаквате появата на конкуренция.

Превръщането на дребния бизнес в едър е голямо предизвикателство – един от най-вълнуващите моменти във вашето приключение. Не е необходимо целта ви да бъде 599 магазина в страната и печалба от милиарди. Петдесет пая повече е една добра цел за ръст на бизнеса. Всеки ден успехът на фирмата ви зависи от вашето лично участие в нея. Усилията, които хората полагат при развитието на бизнеса, са немалки, но именно това превръща тази фаза в толкова вълнуващо преживяване. Имайте самочувствие и вяра в своята визия и бъдете твърдо решени да я достигнете.

Ако започнете свой бизнес, това може да ви донесе пари.

Ако го разширите – това може да ви направи богати.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!