≡ Menu

Културното влияние на пицата

Преди да започна статията е добре да ви разкрия, че не възнамерявам да пиша за исторически факти свързани с пицата. Кратко и ясно ще разгледаме някои от типичните видове пица в различните краища на света. На първо четене ще се запознаем с това как консумират италианското национално ястие в Европа и САЩ, а след това ще отидем в Страната на изгряващото слънце. За съжаления няма да успеем да разгледаме екстравагантните варианти за приготвяне на пица, които срещнах в някои

пицарии в София

пицарии в София

и страната, но и те ще имат своя златен век. Е, да започваме тогава.

Не може да не започнем със страната, на която пицата дължи своето появяване на бял свят – Италия. Страната на ароматното и кристално вино, рибните деликатеси, невероятно красивите жени и разбира се, пицата. Именно там възниква за първи път тази толкова обичана по цял свят храна. Първата пица е официално сервирана през далечната 1800 година в град Неапол. Именно това е и най-семплата и вкусна пица на всички времена. Пица Маргарита. Тя се състои от кашкавал, домати, зехтин и босилек. Името си дължи на кралица Маргарита Савойска. Пицата обаче бързо намира своето място в европейската кухня и разновидностите, във вид на добавки, не закъсняват. Продукти като шунка, пилешко филе, салам, гъби, чушки, чесън, риган, пармезан, моцарела и много други се нареждат да претендират за неразделни части от италианския символ.

пица с домати

пица с домати

Но идва времето, в което Европа започва да заселва Северна Америка, а италианските емигранти успяват много добре да се възползват от тази възможност. Те пренасят своята национална кухня отвъд океана, а пицата застава на челно място. В САЩ са отворени множество пицарии, чиито собственици са именно италианци отишли да търсят просперитет и късмет. Точно в САЩ се появяват и първите по-екстравагантни видове добавки върху пицата. Една такава е ананаса. Пица Хаваи. Друга, аншоата. Добавки като царевица и артишок също дължат своята поява под влияние на американската кухня.

пица на пещ софия

пица на пещ софия

Последната голяма страна, която пицата успява да покори успешно, е Япония. Страната на изгряващото слънце приема много добре тази на пръв поглед толкова различна храна. Японците разбира се, бързо адаптират пицата към местните вкусове. Най-голямо влияние върху пицата имат именно те. По подобие на някои италианци, японците започват да добавят всевъзможни морски дарове върху тестения блат. Скариди, миди, октоподи и различни видове раци и риби стават неотлъчна част от пицата. Така японците поставят едно ново и по-различно начало на италианската национална храна.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!