≡ Menu

Консерва Ропотамо рецепта

Консерва “Ропотамо” е рибна консерва съставена предимно от риба, съотношението на рибата е 80% и зеленчуци 20%, това е да се добие представа как би изглеждала самата консерва когато се завърши.

Във всички хранителни магазини в близкото минало се предлагаше любимата на всички консерва Ропотамо, която беше като шедьовър или по-точно кралицата на рибните консерви.

Сега също се продава рибна консерва Ропотамо, но по-добре не я купувайте и не я опитвайте даже, много е гадна на вкус и няма нищо общо с вкуса и ароматите на консервата от едно време. Сега само и носи името, само това е еднакво.

консерва ропотамо

консерва ропотамо

Какво точно съдържа тази толкова вкусна рибна консерва: черноморска скумрия, сварен бял боб, резенчета кисели краставички, нарязан на дълги ивички червен пипер, грах, моркови нарязани на шайби и доматен, много гъст сос или по-точно домашно направено доматено пюре.

консерва Ропотамо със скумрия

рибна консерва Ропотамо със скумрия

Ще Ви предложим една много стара рецепта за консерва Ропотамо, която е толкова вкусна колкото тази, която се продаваше преди по магазините.

Консерва Ропотамо

3 килограма Черноморска скумрия

660 милилитра Олио (Една пълна чаена чаша, в моя случай е 220 милилитра и сложих 3 чаши)

330 милилитра Оцет (Една и половина чаени чаши оцет)

1 килограм бял боб (добре сварен и отцеден)

1 килограм пресен червен пипер

800 грама сварен грах

2 буркана нарязани на колелца кисели краставички (трябва да се сложат и отцедят след като са нарязани)

800 грама моркови (сварени и нарязани, но не преварени)

2 килограма смелени домати без семките

1 Пакетче лимонтозу

3 дафинови листа

5-6 зрънца черен пипер

2 зрънца бахар

Приготвяне на консерва “Ропотамо”

Изчиствате добре скумрията от перките, нарязвате я на котлети и ги осолявате много добре.

Рибата не се обезкостява, защото като се приготви в крайния си вариант костите на рибата са почти стопени (Много меки), а те са доста полезни и предимно са съставени от калций.

Нареждате шайбите от рибата в тенджерата, която ще варите и отгоре изсипвате 3 чаени чаши олио и една и половина чаени чаши оцет (много внимавайте какъв оцет купувате, ако е някаква химия може да ви се развалят консервите от него, аз взимам ябълков или винен изпитан, който винаги сме ползвали в домакинството и знам неговото качество).

Добавяме двете зрънца бахар, зрънцата черен пипер, дафиновия лист и доливаме с вода, която трябва да ни стигне, а не да изври. Самото варене на рибата е около 50 минути до час, като се вари на умерен огън, а не ври много силно, примерно ние слагаме два пръста вода над рибата.

След като се е сварила рибата я изваждате и я оставяте да поизстине, добре е ако имате възможност да отделите рибата от соса, ще е много добре защото, като почнете да редите рибата, която е от горе е по-суха, а тази която е в самия сос е доста по-мокра и консервите се получават различни с повече сос от варенето.

Няма място за притеснение, ако рибата ви се е развари леко, костите на самата риба трябва да станат меки до степен, като се консумират да не пречат, след самата стерилизация всичко ще е супер вкусно.

Приготвяне на зеленчуците за консерва “Ропотамо”.

Идва ред и за подготовка на зеленчуците, нарязвате предварително морковите на шайби и така ги варите до омекване, а не разварявате. Имайте предвид, че като са нарязани по-бързо се сваряват, но в никакъв случай не трябва и да хрупкат.

Белия боб се сварява добре, но гледайте да не допускате да се отдели люспичката на боба, трябват ни цели добре сварени бобени зърна, боба е едно от първите неща, които трябва да са готови защото може да ви изненада неприятно, ако не иска да се свари. Историята познава трагични случай с варенето на боб, който никога не се сварява, каквото и да правите, а това си е истинско чудо. Накиснете белия боб от предната вечер в студена вода, това винаги помага за доброто му сваряване.

Киселите краставички се нарязват на шайби и се изцеждат много добре, защото имат много вода в тях, може да ги поставите в решетъчен съд, гевгир, или просто в наклонена тава или подходящ широк съд.

Пресния червен пипер почистете от дръжките и семките, срежете го по дължина на половина, махнете белите дунапренести жилки и старателно нарежете на дълги лентички, след като е нарязан пипера се пуска във вряща вода за една две минути, изважда се и се отцежда добре.

Отцедете граха от консервата и сварете добре, ако използвате замразен грах, трябва да внимавате защото той много бързо се сварява, аз лично предпочитам грах от консерва и само с такъв правя рецептата.

Как да приготвим хубав домашно приготвен доматен сос (пюре).

Измивате добре два килограма домати, разрязвате ги на половина и отстранявате семките, смилате доматите с машинка за месо или пасатор, люспите на доматите не се махат.

Слагате на котлона, добавяте две три супени лъжици олио, захар да не е кисело, аз слагам една чаена лъжичка с препълнен връх, сол на вкус.

След като всичко е готово започвате да редите в буркани, аз предпочитам да са по малки така наречените от лютеница с капачки тип омния, а не винтови по-малки са и по-лесно се нарежда в тях.

Почва се ред риба, притискате, малко доматено пюре, няколко кисели краставички, бял боб, няколко морковчета, ивички червен пипер, риба и всичко се повтаря докато буркана се напълни, не бива да остава въздух помежду редовете, трябва да се притиска леко ако трябва да се долива с доматено пюре за уплътнение, просто трябва да си изградите свой начин за пълненето на бурканите да стане красиво и същевременно да няма въздух за да не се развалят консервите. Винаги когато се стигне гърлото на буркана се слага доматено пюре.

Отгоре на доматено пюре се поръсва с три четири зрънца лимонтозу за по-добра консервация, не променя вкуса на консервата, става и без лимонтозу, но така знам рецептата сполучлива и няма да я променям. От години я правя и винаги с голям успех.

След като вече всички буркани са напълнени, се затварят много добре и се стерилизират два часа и трийсет минути.

След като са се стерилизирали два часа и трийсет минути, се вадят веднага от горещата вода и внимателно се обръщат с капачките надуло и така докато изстинат, след като вече са изстинали се проверяват дали са се вакуумирали добре като почукате по капачката с пръст.

Всичко става много бавно, но си струва всяка минута да може после да се наслаждавате на тази прекрасна рибна консерва “Ропотамо”

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!