≡ Menu

Кои дрешки са подходящи за новородено бебе?

Изписването на новороденото бебе e един от най-специалните моменти за новите родители и семейството им.
Това е първата среща на малкия човек с външния свят. Първият му контакт с другите – извън болничната стая. Моментът, в който мама и малкото създание казват за пръв път: „Здравей, свят! Аз съм тук!“
За този специален момент облеклото на малкия човек е особено важно.
За разлика от избора при големите, когато мислим главно за дизайна, стила и удобството, при новородените малки създания първото и най-важно нещо, което се взема под внимание, е здравето.

Детски дрешки от естествен памук

Най-важно за бебешките дрешки за новородено е те да бъдат изработени от естествени материи, по възможност био памук. Бебешката кожа е много чувствителна. Особено в първите дни. Досегът й с околната среда – прах, слънчеви лъчи, вода – е деликатен. Трябва внимателно да я адаптираме към заобикалящите условия.

Дрехи според сезона

Ако малкият човек е роден през лятото, бебешките дрешки за изписване трябва да са достатъчно свободни и леки. Кожата трябва да не се „задушава“ и да не прегрява. Новородените все още нямат способността да се потят, когато са прекалено загрети, затова е важно да се погрижим ние за подходящата температура на тялото им.

Температурата на кожата

Бебетата, особено в първите месеци, са с по-хладни ходила и ръце. Това не означава, че трябва да им слагаме чорапи и ръкавици, понеже им е студено. По-тревожно е, ако краката и ръчичките им са топли. Обикновено е признак, че кожата им прегрява.

Копчета и ръбове

Внимавайте с изработката на дрешките. Новородените и кожата им е твърде крехка и чувствителна. Често се случва кожата да реагира дори на шивашки ръбове. Когато подбираме бебешки дрешки за новородено, е добре да ги прегледаме хубаво, преди да ги купим. Груби ръбове, конци, копчета могат да създадат дискомфорт на мъничето и да предизвикат неспокойно състояние, плач, което винаги тревожи мама и тате. Още по-нежелателно е тези елементи да раздразнят кожата на детенцето.

Цвят и дизайн

Накрая можем да обърнем внимание и на дизайна. Класическият избор е дрехите за момче да са в синьо, а за момиче – в розово. Много родители обаче, вече предпочитат да избягат от тривиалните правила и се спират на унисекс цветове за бебешки дрешки за изписване сиво, жълто, зелено, оранжево, лилаво. Това е добра идея също, ако купуваме дрехи за новородено доста по-рано от изписването, когато още не се знае пола на новия човек.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!