≡ Menu

Когато се сблъскаме с астигматизъм

Много често хората се стряскат, когато чуят диагнозата астигматизъм, макар че тя е една от най-често поставяните при очен преглед. Офталмолозите дават на пациента първите разяснения за това очно отклонение и предписват подходящоо лечение.

Всъщност от астигматизъм страдат в една или друга степен почти всички хора. Невинаги обаче той се проявява в напредналите си стадии и понякога дори не създава проблеми. Все пак е препоръчително малчуганите да се заведат на очен преглед преди постъпване в първи клас, за да може при евентуално откриване на астигматизъм да се вземат адекватни мерки за лечението му.

астигматизъм

астигматизъм

Офталмологът е този, който потвърждава наличието на астигматизъм, но ако пациентът сам е забелязал, че вижда неясно, нефокусирано и има главоболие, трябва своевременно да посети очен кабинет. С помощта на специални уреди се измерва способността на окото правилно да пречупва светлината, т. нар. рефракция, а също зрителната острота и изкривяването на роговицата. Именно това изкривяване е една от основните причини за появата на астигматизъм. По начало формата на роговицата е сферична, но когато тя е променена и има форма на топка за ръгби, става неправилно фокусиране на зрителния обект. Това се получава заради неравномерното пречупване на светлината в различните плоскости на зрително възприемане. Ако не се лекува, диагностицираният астигматизъм ще се развие до най-тежки форми и дори може да се стигне до ослепяване.

Повечето учени твърдят, че очната аномалия астигматизъм се наследява, но има и доказателства, че той може да се появи и при неправилна поза за четене, слабо осветление или удар върху окото. Независимо от причините за появата, по- важно е страдащите от астигматизъм да вземат навременни мерки за коригиране на зрението и така да подобрят качеството си на живот. А съвременната медицина има какво да предложи.

Очният лекар ще избере най-подходящото лечение за различните степени на астигматизъм. Обикновено се предписват очила със специални цилиндрични лещи, но могат да се използват и меки контактни лещи, които успешно коригират зрителния дефект. Неправилно някои смятат, че само твърдите лещи могат успешно да лекуват астигматизъм.

астигматизъм и главоболие

астигматизъм и главоболие

Съществуват и специални твърди контактни лещи, които се поставят само вечер, и коригират формата на роговицата. Ефектът от това лечение обаче е нетраен. Затова се пристъпва към по-радикални решения, които да доведат до справяне с очния проблем астигматизъм. Такова решение се намира чрез лазерната хирургия, при която се отстраняват неравностите по роговицата чрез много фини оперативни действия. Такова лечение обикновено се препоръчва при по-ниските степени на астигматизъм и когато окото е без наранявания или други сериозни проблеми.

Специалистите считат, че астигматизъм може да се излекува трайно с помощта на коригиращите очила, особено когато те се носят още в началото на установеното рефракционно изкривяване.

Астигматизъм

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!