≡ Menu

Камините на пелети, всичко което трябва да се знае

Камините на пелети са подходящи за всякакъв тип среда, не мърсят като класическите печки на дърва и се почистват много по-лесно. Въпреки това изискват внимателна поддръжка. Ето как работят и какви са силните и слабите им страни.

камини на пелети

камини на пелети

Как работят камините на пелети?

Камините на пелети са доста по-сложно устроени от обикновената печка на дърва. Правилно регулирани дават много по-добра производителност, ниска консумация на гориво и в пъти по-малко вредни емисии отделени в атмосферата. За разлика от традиционните печки и котли на дърва, които трябва да бъдат заредени ръчно, камините на пелети са напълно автоматизирани, като при различните модели с едно зареждане може да се постигне десетки часове автономна работа. Целият горивен процес е напълно автоматизиран, като уреда е снабден с термостати, които следят температурата, вследствие на което автоматично се регулира и мощността на камината на пелети. Наличието на автоматично запалване, седмичен програматор и възможност за свързване на GSM модул, правят работата с този уред удоволствие а не необходимост.

пелети цена

пелети цена

Пелетите представляват малки цилиндри с диаметър 6-8мм. Произвеждат се от отпадъчна дървесина, чрез механичен процес. Благодарение на този процес, тази дървесина,която в миналото е била изхвърляна като отпадъчен материал,сега бива употребявана на 100%. Една торба пелети (15кг) варира между 4 и 8 лв, в зависимост от това по кое време на годината бива закупена. Препоръчително е пелетите да се съхраняват в сухо и проветриво помещение. В случай,че пелетите се влажнят, намалява драстично тяхната калоричност и при горене създават силикати в горивната камера на камината на пелети.

Как се разпознават пелетите с добро качество?

пелети цени

пелети цени

В момента закона в България не задължава производителите на пелети да сертифицират своята продукция. Въпреки това много производители по собствена воля сертифицират продукцията си със сертификати като DIN-PLUS и Enplus. Есенциално важно е след покупка на камина на пелети, да използвате сертифицирани пелети. По този начин имате гаранция, че камината на пелети ще работи по оптимален начин, няма да има нужда от толкова често почистване на горивната камера и най-важното-не рискувате да повредите уреда.

пелети

пелети

Видове камини на пелети.

Камините на пелети се разделят на няколко вида :
1/ С въздушна риза – подходящи за отопление на едно или няколко преходни помещения. Това е и най-евтиният вариант за покупка на такъв уред.
2/ Канална камина на пелети – снабдена с допълнителни въздуховоди, позволява отоплението на няколко помещения,които не са преходни. Този вариант е най-удачен в случай, че желаете да избегнете полагането на отоплителна инсталация –радиатори, тръбни разводки и т.н. Такъв вид пелетни камини са изключително популярни в чужбина, в страни като Италия, Германия, Австрия, като в България напоследък все повече придобиват популярност. И тук като останалите модели, процеса на горене е напълно автоматизиран.

камини на пелети с водна риза

камини на пелети с водна риза

3/ Камини на пелети с водна риза – при този модел е необходимо да имаме положена вече отоплителна инсталация (тръбна разводка, радиатори или конвектори) или е необходимо полагането на такава. При този модел камина на пелети предимството е, че освен отоплянето на цялата площ на вашето жилище, може да се свърже допълнително и бойлер за топла вода, както и слънчеви колектори. Всичко това води до допълнителна икономия, като с времето цялата инвестиция се отплаща.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!