≡ Menu

Как се създават уникалните маркови парфюми?

Създаването на различни уникални маркови парфюми не е никак лека задача, както вероятно много от вас си мислят. За тази цел е необходимо специално обучение по време, на което бъдещите парфюмеристи се учат да запомнят и разпознават колкото се може повече различни ухания. Има хора в тази индустрия, които се обучават в период на 5 – 6 години и с времето се усъвършенстват все повече и повече. Натрупват опит и прецизност в долавянето на уханията.

За да бъдат най-добрите те разчитат на своя нос и талант за съчетание на ароматните нотки. Парфюмеристът разпознава, разработва и съчетава парфюми. Човешкият нос е най-значимият фактор в упражняването на тази професия. Поради тази причина, той се е превърнал за много хора в нарицателно и парфюмеристите биват наричани ”носове”.

уникалните маркови парфюми

уникалните маркови парфюми

Излишно е да казваме, че тяхното обоняние е в пъти по-силно развито, отколкото при обикновен човек. Да, но как се създават уникалните маркови парфюми?

Парфюмеристите умеят да, улавият деликатните нюанси, мисловно да ги анализират и да си ги представят в комбинации. Разпознават безгрешно уханията в различните маркови парфюми до най-малък детайл. Ако ние доловим аромат на роза, професионалистът ще поясни безгрешно дали е пъпка на роза, дали е червена или друг вид, откъде е взета и още много детайли. Когато стане пълен професионалист и с напредването на практиката си, парфюмеристът може да разпознава до 2000 аромата с най-малък детайл. Запознат е и с цените на компонентите, за да може при поръчка да даде правилна насока за цената на продукта. След като клиентът даде заявка, по принцип това са големи козметични компании и модни къщи, започва дълъг процес на търсене, изследване и комбиниране. Правило е, че готовите маркови парфюми съдържат между 30 и 50 различни ароматни компонента.

маркови парфюми

маркови парфюми

Първоначално се създава базов образец. Върху тази основа се провеждат многобройни опити за промяна на допълващите съставки, проби на трайността на аромата и неговата промяна във времето.
Готовият концентрат се оставя да отлежи за известно време, за около две седмици. Тогава аромата се охлажда и се пропуска през специални тънки филтри. В последствие се прибавят и различни багрила, които всъщност придават цвят на готовите маркови парфюми. Определят се индивидуалните съставки, тяхното звучене и базисни нотки. Следва адаптацията на продукта към направените заявки например този аромат да се добави към парфюмна вода, душ гел, крем и други.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!