≡ Menu

Как се измерват вентилаторите за персонален компютър?

Използваме компютри всеки ден за работа, развлечения, както и да се свържем с приятели и близки. Повредата в този уред може да ни доведе но много неприятни моменти, като загуба на информация и връзка с останалия свят. Това е и причината, поради която трябва да полагаме грижи за персоналните си компютри.

Голям проблем, пред който всеки се е изправял, е прегряването на системата. Причината за това нагорещяване се дължи на работата на видео картата, процесорите и дънната платка. Те отделят топлина във вътрешността на компютърната кутия.

Промишлените дизайнери поставят вентилатори в кутиите на персоналните компютри и на лаптопите, за да отведат нагорещения въздух. Освен това, те се използват и за внасяне на хладен въздух обратно в кутията.

Премахването на проблема

Проблемът с прегряването на компютъра ви може да бъде много лесно премахнат. Производителите на компютри предвиждат подобни проблеми и създават системата, така че в нея да останат свободни слотове. Това са места, на които могат да се поставят нови хардуерни елементи. Най-често те се използват за поставянето на допълнителни охлаждащи вентилатори.

Поставянето на вентилаторите има няколко ползи. На първо място, компютърът ви ще бъде много по-тих. Освен това, можете да разчитате и на много по-дълъг живот. При голямо нагряване на въздуха в кутията на компютъра може да се стигне до повреда на някои от елементите. Обикновено, първите жертви на високата температура са видеокартата или процесорът.

Монтажът на вентилаторите не изисква много задълбочени технически познания. Това обаче не важи за самия избор на правилните елементи, които да работят добре в компютърната система.

Измерване на вентилаторите

Вентилаторите за охлаждане имат различни размери. Те трябва да са подходящи, за да се вместят в кутията на компютъра, който притежавате. Има няколко размера, които се срещат и са много разпространени в търговската мрежа. Техният диаметър е 80 мм, 92мм, 120mm или 140 mm.

Измерването на вентилаторите, които се намират във вашия компютър, може да е полезно, ако решите да добавите нови в системата или искате да смените старите с нови. Това е много проста операция, която изисква от вас малко прецизност. След като знаете точния размер на вентилатора, можете лесно да намерите еквивалента му в търговската мрежа. В тази ситуация може да ви помогне да намерите упътването на персоналния си компютър. Схемите ще ви помогнат да локализирате вентилаторите в системата. Освен това, можете и да намерите параметрите. Това ще ви спести отварянето на кутията и меренето.

За измерването на вентилаторите ще трябва да си набавите рулетка, линия или метър. Най-лесно измерването се осъществява с помощта на рулетка. Освен това, трябва да се снабдите и с комплект отвертки.

Изключете компютъра от захранването. Започнете да развивате винтовете от страничния капак, това ще ви даде достъп до вътрешните елементи на кутията. Внимателно премахнете страничния панел и го оставете в страни.

Вземете рулетката и измерете диаметъра на вентилатора. Мерките ще бъдат съвсем точни, ако решите да използвате обшивката на вентилаторите. Данните трябва да превърнете в милиметри, защото това е приетата мерна единица. Знанията за параметрите на елементите, които ви трябват, могат да се окажат наистина много полезни, когато се наложи да се направи смяна или допълнение.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!