≡ Menu

Как да се грижим правилно за маратонките

Всеки уважаващ себе си човек трябва да се грижи за външния си вид, и маратонките не правят изключение. Както знаете, доброто качество струва пари, така че би било желателно да запазите маратонките си в приличен външен вид възможно най дълго, но за съжаление това не винаги е възможно.

Дъжд, мръсотия, прах, излагане на слънце, температура и други фактори имат отрицателно въздействие върху състоянието на маратонките, особено ако не знаете как да се грижете за тях. По специално това се отнася за видове материали като велур или набук. Неправилната грижа може да доведе до бързо износване на вашите любими ботуши или маратонки.

маратонки

маратонки

Как да се грижим за маратонките си?

Този въпрос често се задава в магазините за маратонките или когато разговаряте с приятели. И това не е изненадващо тъй като това не се учи в училище или колежа.

Ето защо ние ще се опитаме да ви дадем съвети за правилната грижа за маратонките ви. Грижата за маратонките ви не е толкова сложно нещо, всичко зависи от материала от който са направени. Има по капризни и взискателни видове има и такива които не изискват много усилия за грижата им.

Например, има много хора които избягват да купуват маратонки направени от велур защото знаят, че това е една много трудна за поддържане материя. Същото важи и за набука. Матовата или лачена кожа не изисква някакви специални грижи, при тях всичко е лесно. Но е глупаво да се отказвате от маратонки които ви харесват просто защото не знаете как да ги поддържате.

маратонките

маратонките

Грижа за глътка или матова кожа – най лесния начин да ги измиете ако са мръсни е просто да ги избършете със мека кърпа и малко сапунена вода. Избягвайте да мокрите обувката от вътре и не забравяйте, че кожените маратонки не трябва да се мият с топла вода. След като отстраните всичката мръсотия от тях трябва да ги подсушите с мека и суха кърпа. Трябва да оставите маратонките да изсъхнат сами като им дадете достатъчно време. Най добре почиствайте вашите маратонки преди вечер. След като маратонките изсъхнат нанесете специален крем за маратонки и ги оставете една попие хубаво в тях. Ако нанесем крема преди да излезем, целия процес се обезсмисля, крема няма да може да попие добре в кожата което ще доведе до малки пукнатини и неизбежно до бързото влошаване на състоянието на маратонките.

За зимния период от време на време, можете да използвате специални кремове които за разлика от другите се прилагат само преди излизане. Това се прави с цел за защита на кожата от действието на различните химикали които се разпръскват по времена зимния период.

маратонки nike цена

маратонки nike цена

Как да се грижим за маратонките направени от набук или велур?

Грижата за маратонките е необходимо не само през зимния или есенен период, когато нивото на кал или киша е доста високо, но и през лятото особено когато става въпрос за маратонки направени от велур, това е сезон с повишени температури и прах.

Велурените маратонки са магнит за тонове прах и боклуци. Как да се справите с този проблем? Ще бъде най добре винаги да си носете със себе си мека кърпа или специална четка за велур. Основното нещо което трябва да запомните е че велурените или набукови маратонки никога не трябва да се перат или мокрят. Ако вие ги измиете под течаща вода можете да кажете сбогом на вашите любими маратонки. Ето защо не трябва да се носят такива маратонки в дъждовно или влажно време.

Друг често срещан проблем при велурените или набукови маратонки е образуването на петна по тях и това дава доста износен вид на маратонките ви. Можете да отстраните тези петна със специален препарат за велур или набук. Ако петното има мазна структура можете да го отстраните като поръсите талк на мястото и го оставите да постои няколко часа.

маратонки nike

маратонки nike

Често се случва при продължителен престой на велура на пряка слънчева светлина той да изгуби цвета си и да започне да има не много приятен зеленикав или синкав цвят. За да се възстанови цвета използвайте специална боя или спрей за велур или набук който се разпръсква равномерно по цялата повърхност. Между другото всички маратонки трябва да се държат в стайна температура.

Както казахме велура или набука не трябва да се мокри, но ако това вече се случило просто сложете вътре в тях хартия или вестник. Така обувката няма да загуби формата си когато изсъхват.

Лакирани маратонки – това са специален вид маратонки които изискват внимателен подход. Тези маратонки е най добре да се носят само при специални поводи като се избягва дъждовно или влажно време.

Влагата и мръсотията е отразява негативно върху лаковата повърхност като с времето започват да се избледняват или отлепват. Като допълнение за грижата на лачените маратонки, можете да ги почиствате със суха кърпа или парче памук което е напоено с мляко. След това маратонките трябва да бъдат лакирани до блясък с мека и суха кърпа. Трябва да знаете, че не можете да боядисвате лачените маратонки с четка за боя, защото можете да ги надраскате. По добре е периодично да ги избърсвате с вазелин или рицинова масло което да ги защитава от напукване в студа или горещината. Също така лакираните маратонки трябва да се съхраняват опаковани в хартия.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!