≡ Menu

Как да изберем климатици

Как най-добре да се охладим през лятото естествено с икономичен климатик има голям избор на модели и марки. За да е напълно надеждна обаче, е нужно стабилно подаване от изградената преносна мрежа на електроенергия. Днешните климатици имат своите огромни предимства, но имат и доста ограничения. На нашия пазар има много климатици които се предлагат и разнообразни видове от много реномирани марки, в зависимост от предназначението и вида на сградата и типа на помещението, в което да се охлажда или отоплява. Добре ще е преди закупуването им, предварително да сте решили кои помещения ще се охлаждат или отопляват и колко време в годината – целогодишно или сезонно.

цени на климатици

монтаж на климатик

Също трябва да имате представа каква първоначална инвестиция ще ви трябва за покупката на самите климатици и дали монтажа им е включен в цената или не е, какъв обем има всяко помещение, разположение, вид на стъклопакета и дограмата, дебелината на изолацията, ако има такава, за да предвидите към какви климатици да се ориентирате. След като знаете всичко това, специалистите ще ви консултират за конкретните модели, варианти и ценови условия.

Сплит-системите на климатици са разделени на две – външна и вътрешна и ги свързват тънки медни тръби които задължително трябва да имат топлоизолация, в тези медни тръби циркулира фреон, многожичен електрически кабел и дренажни маркучи. Вътрешният модул требва да се монтира на подходящо място в стаята, именно заради разделението на две части, а шумният компресор е поставен във външното тяло. Предлагат се също и разнообразни вътрешни тела за климатици – подови, стенни, колонни, под тавани, за вграждане в подовата настилка на жилището или на тавана – канални или касетни.

Дистанционното управление за климатици служи за регулиране на температура, която желаете да поддържате в стаята с точност, която варира до 2°С, за регулиране на посоката на въздухопотока, има и избор на различни автоматични режими на работа и ред други екстри. Различни филтри се вграждат във вътрешните тела – за фино и грубо пречистване на въздуха от полени, прах, или цигарен дим.

Инверторните сплит системи за климатици регулират автоматично мощността си и най-важното – могат да работят и при отрицателни външни температури. Те представляват термопомпи, пренасящи топлина от помещението – в околната среда и обратно, според режима на включване – за отопление или охлаждане. Характеризират се в сравнение с мулти-сплит системата, с по-голяма надеждност и много често изискват малка първоначална инвестиция. Предпочитаните климатици са с енергиен клас “А”, а показателите им са подобни при различните марки – по-нисък разход за отопление и по-висок за охлаждане.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!