≡ Menu

Как да избера обектив за камера?

Ако сте любител фотограф, или пък професионален такъв, Вие вероятно притежавате апарат и/или камера, със сменяеми обективи. И ако е така, Вие ще се нуждаете от няколко обектива. Сигурно знаете, че всеки обектив има някакво предназначение за снимане в определени условия. И за да Ви бъде по-лесно, когато си избирате обектив, сега ще си поговорим за видовете обективи.

За снимане в градски ландшафти, или пък в малки помещения, най-подходящи са обективите тип фишай. Неговото фокусно разстояние е около 8-10 мм, а ефективното му фокусно разстояние, е 12-15 мм.

Ако искате да направите преднамерено изкривяване на перспективата, ще Ви е необходим широкоъгълен обектив, чието фокусно разстояние 10-30 мм, а ефективното такова е от порядъка на 15-45 мм. Ако ще снимате пейзажи, или пък ще правите снимки в помещения, също ще се нуждаете от такъв, широкоъгълен обектив.

Нормалните обективи са с фокусно разстояние 35 мм, а ефективното такова, възлиза на 50 мм. Тези обективи са подходящи за заснемане на интериорни обекти, стрийт, общо използване, или пък за запазване пропорциите на обекта.

Обективите с фокусно разстояние от порядъка на 18-50 мм, и ефективно такова в диапазона от 27-75 мм, се наричат китови. Те стават за заснемане на абсолютно всичко, или поне така се води.

За правене на портрети, логично, обективът трябва да е портретен. Неговото фокусно разстояние варира от 50-75 мм, а ефективното му такова е 85-127.5 мм.

Макро обективите, са подходящи за правене на макро фотография. Фокусното разстояние, и ефективното такова, са съответно macro и micro.

Ако искате да правите репортажи, да снимате животни, спорт, стрийт и други, ще Ви е необходим дългофокусен обектив. Той, рядко се използва и за направата на портрети. Неговото фокусно разстояние е минимум 100 мм, а ефективното – 150 мм.

Ако искате да правите качествени и професионални снимки, макар да не сте абсолютен професионален фотограф, ще Ви трябва колекция от всички видове обективи. По този начин, ще може да използвате подходящия обектив, за подходящата ситуация.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!