≡ Menu

Какво трябва да знаем за професионалните фотоапарати Nikon?

Цифровите професионални фотоапарати (DSLR), наричани още огледално-рефлексни, са получили името си заради своята иновативна технология, която позволява на фотографа през една и съща леща директно успоредно да вижда обекта и да може да прави снимки.

SLR фотоапарати не са с два комплекта обективи, както при компактните. Изображенията във визьора и в матрицата са еднакви, благодарение на огледалния механизъм. Екранът за фокусиране (огледалото) се намира точно зад обектива и то под ъгъл от 45 °, за да се предпази от отражение. Изображението се прекарва през призма (петоъгълна призма), а не директно към матрицата. При натискате бутона на затвора се отстранява от пътя на светлинния лъч, огледалото, а след това изображението се проектира върху матрицата.

Първите професионални фотоапарати са били представени през 1909 година. През 1936 Ihagee произвежда подобни на съвременните огледално-рефлексни. Те не остават за дълго време популярни, поради факта, че огледалото е трябвало да бъде вдигано ръчно и това е отнемало доста време.

SLR фотоапаратите използват сменяеми обективи, като те се продават отделно. Това е направено умишлено с цел всеки потребител да прецени и да избере най-добрия обектив, с цел да постигне желаното качеството на изображението. Един от най-големите недостатъци на този тип апарати е рискът от попадане на прах във вътрешността на фотоапарата. При прах върху матрицата, във всички снимки се появява страничен ефект във формата на петно.
Днес фотографията е доста модерна сред обикновените потребители. Всички мечтаят, но не всеки може да си го позволи. По принцип, SLR камерите биват два вида: професионални и любителски.

Цифровите фотоапарати Nikon от професионалния клас имат пълен кадър (FX), оборудван с CMOS матрица с разделителна способност от 12,1 мегапиксела до 36.3, чувствителност от 100 до 12 800 единици ISO (разширяема), система за обработка на изображенията – EXPEED, възможност за запис на D-Movie и непрекъснат запис със скорост от 4 кадъра в секунда, в зависимост от модела. Най-търсени и най по-полярни са модели D700 и D800.

Любителските камери са също доста мощни, гъвкави и лесни за употреба. Те са с DX формат на запис, оборудван с CMOS матрица с разделителна способност от 10,2 мегапиксела до 24.2, чувствителността на ISO 100-6400, в зависимост от модела. Топ продукти в тази категория са моделите D3200, неговият наследник D3300, както и Nikon D5300.

Всеки модел фотоапарат на Никон е уникален. Фотографът трябва първо да определят своите собствени цели и възможности, каква цена е готов да плати, едва след това да пристъпи към избор и покупка.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!