≡ Menu

Какво представлява херпес зостер, причини за появата и симптоми?

Ако някога сте боледували от варицела, то вероятността да имате този вирус по своето тяло е много голяма. Варицела–зостер е вирусът, който може да остане в пълна летаргия десетилетия наред и то без да се проявят никакви симптоми. При някои хора той, би могъл да се прояви като се „събуди“ и започне да се разпространява по нервните влакна на кожата. Спрямо своя опит, дерматолога споделя, че симптомите на това заболяване няма как да се сбъркат. Получава се доста болезнен и неприятен обрив.

Дерматолог

Дерматолог

Как да разпознаем обрива, който се появява от херпес зостер?

Обривът е доста отличителен и опитният дерматолог няма как да го сбърка. Образува се клъстър от мехури, които са изпълнени с течност. Мехурите да събрани близо един до друг и обикновено излизат само от едната страна на талията. Дерматолог споделя, че преведено от латински зостер означава колан. Други доста често засягани места са челото и очите. Има малка вероятност херпес зостер да се появи и по други части на човешкото тяло. Тук ще откриете цялата информация за херпес зостер споделена от дерматолог.

Симптоми при поява на обрив от херпес зостер

Според дерматолозите първичните признаци се усещат в периода от 1 до максимум 5 дни, преди да се появи обрива. Ранните симптоми обикновено се характеризират със няколко особености, които включват:

  • парене
  • сърбеж
  • главоболие
  • проблеми със стомаха
  • болка
  • треска
  • често изтръпване
  • втрисане
Дерматолог

Дерматолог

Какви са причините за поява на херпес зостер?

Виновникът е варицела зостер вирус или херпес. Първия път, когато човек е засегнат от вируса, той получава сърбящи обриви познати още като шарка варицела. След това вирусът никога не си отива. Той се установява в нервните клетки и би могъл да се прояви години по-късно като причинява така наречения херпес зостер.

херпес зостер

херпес зостер

Поставяне на диагноза

Дерматолог обяснява, че това заболяване се диагностицира лесно при появата на специфичния за него обрив по кожата. Ако получите симптоми като тези, които сме изброили по-горе не губете време и посетете дерматологичен кабинет. Съветът на дерматолога е да посетите специалист дори да не сте боледували от варицела като деца.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!