≡ Menu

Какво не знаем за плотерите?

Плотерът е хардуерно устройство към вашия компютър, което се използва основно за отпечатване на векторни графики, схеми и изображения.

Предимства на плотерът

Неговото предимство пред стандартните принтери е, че може да работи с огромни листове хартия, запазвайки, същевременно, висока резолюция на изображението. Плотерите са изключително полезни в създаването на хартиено копие на архитектурни и друг тип мащабни проекти, а също и за изготвянето на различни видове плакати и рекламни материали с големи размери.
Плотерите могат да принтират върху голямо разнообразие от плоски материали, сред които шперплат, алуминий, листова стомана, картон и пластмаса. За разлика от останалите принтиращи устройства, плотерите не използват тонер, а писци, които чертаят графиката върху хартията. Плотерите позволяват един и същи модел да бъде разчертан множество пъти без влошаване на изображението.

Недостатъци

Двата основни недостатъка на плотерите са техните размер и цена. Те са изключително обемни, което ги прави неудобни за използване в малки помещения и в домашна среда. Също така, тяхната цена многократно надскача тази на стандартните печатни устройства, използвани в офиса и дома.

За какво се използва

Режещият плотер използва ножове за изрязване на изображение върху хартия или друг материал. За целта плотерът трябва да е свързан с компютър, оборудван със специална програма за създаване и изрязване на дизайн. Наличието на режещ плотер е изключително полезно, особено в рекламната индустрия, тъй като може за секунди да изреже желаното от вас изображение в желания от вас размер. Ако желаете да закупите малък плотер за дребни ежедневни проекти, на пазара се предлагат малки режещи плотери, които са способни да издигнат вашето хоби до следващото ниво и да ви дадат широко поле за творческа изява. Те са значително по-достъпни като цени от професионалните режещи плотери и са предпочитана инвестиция за много хора, занимаващи се с творчески и DIY (направи-си-сам) проекти.

Цена на плотерите

Стандартните плотер цени варират от около хиляда до няколко хиляди лева за големи, професионални модели с множество функции и характеристики. От доказалите се на световния пазар производители, HP и Canon предлагат висококачествени професионални плотер машини, с които ще постигнете детайлен печат на вашите дизайнерски проекти. Те обединяват в себе си качество, надеждност и разумни цени.
Някои плотери разполагат също и с Wi-Fi функция, което значително улеснява тяхното разположение, тъй като няма нужда да се намират в непосредствена близост до вашия компютър. Това позволява да принтирате безжично и от мобилните си устройства.

Плотерите са чудесно и полезно решение за много хора, работещи в сферата на архитектурата, дизайна, маркетинга, а също и за професионалисти, занимаващи се с висококачествен печат.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!