≡ Menu

Какво е web хостинг?

webHostingЗначението на думата “хостинг”, произлиза от английската дума “hosting”, която означава стопанин, домакин и прочие. Всеки един потребител, който има интернет достъп се сблъсква в ежедневието с най-различни сайтове. Тези сайтове са качени на хостинг. Хостингът представлява компютър, който е със специализиран софтуер, добри хардуерни параметри и непрекъснат достъп до интернет и електричество, защото за да е на лице един сайт постоянно, трябва да работи така и самият сървър.
Има платен и безплатен хостинг. Когато търсите платен хостинг, Вие трябва да обръщате внимание на неговите параметри, ъптайм (времето когато трябва да бъде на линия, трябва да е над 99.0%) поддръжка, коректност от страна на екипа и всичко друго нужно за препокриване на сумата която се изисква.

Безплатните хостове обикновено се характеризират с поставяне на реклами из вашите проекти, за да може да има приходи от някъде за поддръжката им, както и по-ниски параметри от тези на платеният.

Самите хостинг услуги могат да бъдат разделени на три вида. Споделен хостинг, нает сървър или виртуален сървър

Споделеният хостинг представлява сървър, който може да хоства стотици сайтове. Всички потребители на този сървър си поделят ресурси, цени и прочие. Обикновено всички те са под едно IP.

Наетият сървър се отнася само за един потребител. Той използва всички хардуерни ресурси, най-вероятно за голям проект. Цената е относително голяма.

Виртуалният сървър е един реален сървър, разделен на няколко виртуални сървъра. Този вид има нещо общо с предишните два вида и може да бъде сложен по средата, тъй като на една машина могат да се хостват стотици сайтове, но дефакто всеки потребител има индивидуален сървър и няма нищо общо с другите. Индивидуално се ползват и процесите и приложенията, както и всеки има индивидуална операционна система.

Споделеният хостинг е най-евтин и най-използван, но ако сте започнали сериозен проект и той се разширява ще бъде по-добре да преминете на виртуален сървър.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!