≡ Menu

Какви растения да изберете за оформяне на красив зелен кът у дома

Имате къща с двор – независимо дали е малък или голям, Вие бихте искали да го превърнете в красиво райско кътче, където да релаксирате след работа или в почивните дни. Ако вече сте започнали подготовката за разкрасяване на градината, вероятно сте се сблъскали с огромния избор от растения за озеленяване, които предлагат разсадниците и градинските центрове.

В тази статия ще Ви предложим едни от най-лесните за поддръжка растения, които освен това ще запазят своя вид през възможно най-голям период от годината.

Първо трябва да решите дали ще засаждате цветя. Те са красиви, носят цвят и приятен аромат, но за съжаление изискват много грижи – плевене, чистене, всекидневно поливане, често кастрене. Освен това повечето видове са сезонни – например цъфтят само напролет, а след това трябва да ги замените с други летни видове. И все пак, ако държите на цветята и цветните храсти, може би най-добрият избор ще се окажат розите. Главното им предимство е, че цъфтят неспирно от ранна пролет чак до падане на първи сняг. Освен това са многогодишни растения, които изискват само едно подрязване през есенно-зимния период, за да ги приведете в добър вид за следващата година. Може да намерите рози в различни цветове, различни форми – от бордюрни, през храстовидни, та чак до дървовидни (щамбови), повечето с приятен аромат.

Следва да решите дали искате да оградите дворчето с жив плет. В днешно време на човек често му се иска да се скрие от чуждите погледи и да остане за малко настрана от любопитните съседи и минаващи. Така че високата зелената “оградка” ще бъде както много красива, така и полезна. За изграждане на жив плет може да изберете между лиановидни катерещи растения (напр. пасифлора), храстовидни широколистни (като лигуструм и лавровишна) или вечнозелени иглолистни храсти (източна туя, западна туя, кипарис). Най-удачният вариант може би е плетът от туя .Туята е едно непретенциозно растение, отглежда се успешно в различни климатични райони – дори и на по-студени места, запазва красивата си зелена външност през цялата година. Най-бързо растящият на ширина вид е източната туя – тя е един от най-лесните варианти за изграждане на жив плет. Западната туя расте по-бързо на височина, отколкото на ширина, за жив плет може да поставите растенията по-близо едно до друго.

Като споменахме иглолистни храсти, задължително трябва да засадите в зелената си градинка поне няколко храста от западна туя. Те са разнообразни по форма – туя Фастагиата е колоновидна, бързо растяща на височина; туя Смарагд е един от най-предпочитаните сортове – с пирамидална корона: широка основа и изострен връх, изключително красив яркозелен храст; туя Даника е от така наречените кълбовидни туи. Освен като жив плет, западната туя може да се засажда и самостоятелно навсякъде в двора. Тя ще придаде стилен и аристократичен вид на градината. Лесна е за отглеждане, основното и изискване е достатъчно често поливане в по-топли дни. Можете по желание да я подрязвате и оформяте по желан начин.

И накрая, от какъв завършек се нуждае вашата райска градинка – това ще бъде само един мек зелен килим, “постлан” по целия двор. Разбира се ще го постигнете чрез засяване на тревна смес. Райграсът се предлага в различни разфасовки, под формата на семе, което се наръсва по земята. Съвсем скоро от него пониква нежна зелена тревичка. Поддържа се лесно – иска само поливане, което става най-лесно с така наречените пръскалки, и косене, за което вече са създадени разнообразни косачки за домашна употреба. Тези процедури се извършват не по-често от веднъж в седмицата.

Последвайте нашето предложение и ще имате у дома си зелено райско кътче, което ще носи наслада и успокоение.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!