≡ Menu

Инвестирайте в растежа си

Една от големите пречки пред ръста на бизнеса е нежеланието на собственика да го финансира. Колкото и алогично да звучи, много бизнесмени никога не развиват потенциала на бизнеса си, тъй като не желаят да реинвестират в персонал, нови обекти и повече стока. Един собственик на магазин купува предварително 10 000 пуловера, за да ги продаде през зимата, но отказва да инвестира в 2000 рекламни брошури, които ще вкарат клиенти в магазина му. Повече клиенти означава повече печалба, но собственикът отказва да инвестира в нещо друго, различно от стока. Това поведение е ирационално, но се случва често. Когато разширявате бизнеса си, трябва да похарчите пари, за да спечелите пари.

По-напред в тази книга разгледах колко е важно да имате готови пари, които да осигурят растежа на бизнеса ви. Ето няколко начина, по които можете да ги изразходвате, следвайки тази цел:

Инвестирайте в контакти. Когато създадете ползотворни контакти на коктейл, събиране, официална вечеря, благотворително парти или в самолета – поддържайте го с телефонни разговори, писма и дори посещения на живо. Колкото е по- широкообхватна мрежата ви от доставчици, клиенти, търговци на едро и дребно, търговски представители и дори конкуренти, толкова е по-голям шансът ви за успех в бизнеса. Не се колебайте да похарчите малко пари, като заведете някого на обяд или вечеря. В случай че човекът живее в друг град или – ако говорим за бизнес на международно ниво – в друга държава, често пътуването дотам се изплаща хилядократно. Ето и един интересен факт за контактите: само един от двадесет се оказва наистина полезният, който ще тласне развитието на бизнеса ви напред.

Купувайте си книги и списания. На пазара изобилства от литература по маркетинг, продажби, реклама, стратегии за продаване, обслужване на клиенти, уволняване, мотивация, наемане на персонал и стимулиране на творческия заряд в офиса. Прочетете ги. Използвайте прочетеното в тях. Абонирайте се за вестници и списания от вашия бранш. Те ще ви информират за новините във вашата индустрия, и което е по- важно, ще ви подсказват нови възможности в бизнеса, който

притежавате и управлявате. Водещите фирми в различните браншове често пъти публикуват статии за своите продукти или услуги и за начина, по който са пробили на пазара или са направили нововъведения. Четете тези статии внимателно и ще откриете в тях много съвети, които можете да приложите в своята компания.

Посещавайте конференции. Да, самолетните билети, цените в хотелите и полуготовата храна са неудобства, но опитът и знанията, които ще придобиете при посещенията на конференции и семинари, бързо ще ви върнат похарчените за тях пари. Ще намерите нови клиенти, нови доставчици, нови продукти и нови начини да продавате съществуващите стоки във вашето портфолио.

Възползвайте се от новите технологии. Живеем в странно време. Всеки месец новите технологии удвояват или утрояват възможностите, които сме имали с технологиите през предния месец. Този ръст може и да изглежда малко смазващ, но развитието на високите технологии служи много добре на предприемачите. Те могат да ви помогнат да увеличите бързо продажбите, производителността и печалбите си. Всяка от машините, които съм купувал за моите компании, независимо колко екстравагантна е изглеждала, неизменно ми се е изплатила стократно. Високотехнологична джаджа за 1000 долара връща печалба от 100 000.

Компютрите, ако бъдат използвани правилно и по предназначение, могат да превърнат един малък бизнес в процъфтяващ. В най-напрегнатите дни в една от моите компании обикновено поръчвах пица за всички. Доверявам ви една тайна на управлението: добрата пица оказва магически ефект върху работоспособността и духа на екипа. Винаги поръчвах пица от едно и също място: много дълго време те предлагаха най- добрите пици. Преди година инсталираха невероятна компютърна система. Вече не се налагаше да записват името, адреса ми, името на фирмата, от която се обаждам, телефонния номер и инструкциите как да стигнат до офиса, заедно с поръчката. Всички тези данни са в компютърната им система.

Сега, когато се обадя в офиса им, любезната телефонна операторка казва: „Добър ден, благодаря ви, че ни се обаждате. Дарил Бърнстайн ли е на телефона?“ Да, тя дори вече знае името ми, когато вдига телефонната слушалка. Компютърът е свързан с идентификационен код на номерата към местната телефонна компания. Когато потвърдя, че това наистина съм аз, тя натиска един бутон и на екрана на компютъра й излиза адресът на офиса ми и инструкциите как се стига дотам. Ето и най-приятната част от всичко: жената дори знае какви пици съм поръчвал и ме пита дали са ми харесали! След това, ако пожелая, мога да направя същата поръчка, без да я повтарям наново. Целият разговор трае около 20 секунди, а преди това продължаваше 2 или 3 минути.

Новите технологи пестят време на продавача и на мен, създават по-персонализирано клиентско обслужване и в същото време дават великолепна база данни на пицарията, която тя може да използва за промоции. Въпреки че не мога да отдам заслугата изцяло на новата компютъризирана система, забелязах, че собствениците отвориха няколко нови обекта – и то толкова, че не можах да ги преброя. Използвайки компютърните технологии, тази верига пицарии се разраства с невероятни темпове, и то в район в града, където е пълно с пицарии с утвърдени имена.

През 1958 г. Уилям Андерсън управлявал атомна подводница и успял да стигне под ледената шапка на Северния полюс близо 50 г. след като Пиъри достигнал същата дестинация с ескимоси и кучешки впрягове. Докато подводницата изплувала от дълбините на Северния ледовит океан, един моряк от екипажа отбелязал пред Андерсън с лула в едната ръка и чаша горещо кафе в другата: „Ето това е начинът да бъдеш откривател. Представям си колко ужасно би било да газиш в ледените блокове до полюса, както е направил адмирал Пиъри.“ Да, модерните технологии определено си имат своите предимства!

Защо трябва да крачите месеци наред в преспи, за да стигнете своя „Северен полюс“, когато можете да го постигнете много по-бързо и лесно? Много хора отказват да ползват компютри, телефони и други технологични постижения, тъй като според тях тези устройства са твърде скъпи и бързо се развалят. Напълно вярно! Технологиите са скъпи и е досадно непрекъснато да се купуват нови компоненти, за да се ъпгрейдват. Но аз никога не съм се колебал при закупуването на високотехнологично устройство, тъй като всеки един долар, вложен в тях, ми се е изплащал многократно в увеличени печалби, нови клиенти и др. Случаят с пицарията доказва, че високите технологии могат да помогнат на всеки един бизнес.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!