≡ Menu

Инверторите, работещи самостоятелно от мрежата

Колкото и да са били примитивни, най-ранните инвертори, работещи извън мрежата, са били условие и символ на лукс и модерни удобства за живот на места, отдалечени от цивилизацията. Този пазар все още съществува по цял свят, а по-новите поколения трансфертери са по-разпространени от всякога, особено в държавите с по-слабо развита инфраструктура. Без значение къде се намирате, ако имотът ви е извън мрежата, е добре да знаете, че довеждането на електричество от преносната мрежа, дори, когато говорим за кратки разстояния, ще ви струва много повече, отколкото създаването на своя собствена портативна електрическа система.

Инвертор

Инвертор

Захранването, работещо самостоятелно от мрежата, е много по-сложно устроено в наши дни. С всичките условности на зареждането на акумулаторите, от които системата ви черпи енергия за консуматорите, както и включването на автоматичните защити, този начин на захранване е лесен за поддръжка, прост за употреба и не ви натоварва с излишни проблеми. Трябва обаче да правите разлика между инвертори с модифицирана и такива с истинска синусоида. Докато първите са по-евтини и разпространени, вторите ви носят сигурност и вариативност, които не можете да купите с пари. Да, трансфертерите с модифицирана синусоида ще работят с повечето от уредите ви, но когато става въпрос за устройства с вграден мотор, както и по-специфично оборудване, то моделите с истинска синусоида са незаменими.

За да изберете правилния преобразувател за работа извън мрежата, трябва да основете решението си на точно изчисление на електрическия товар, който устройството трябва да понася, както и да предвидите възможните начини на употреба, които ще предприемате. Тази оценка трябва да бъде направена внимателно и с абсолютна честност, така че цялата система да е оразмерена правилно и да функционира без отказ. Размерът на мощността на инвертора трябва се основава на това, което наричаме “върхово натоварване” – изискване, което представлява състоянието, при което се събират всички AC натоварвания, които биха могли да се включат по едно и също време.

захранване

захранване

Вероятно ще откриете, че ще трябва да се върнете към упражнението с изчисляване на натоварването повече от веднъж в етапите на планиране, защото добре пресметнатият товар от вашите консуматори ще доведе до много голямо спестяване чрез енергийната ви система. Така ще определите и възможно най-точно колко голяма трябва да бъде мрежата и с колко часа резерв точно ще разполагате. Стандартната аксиома в бранша е, че всеки лев, похарчен за ефективност, ще ви донесе от 4 до 6 лева себестойност в спестявания.

Ефективността на инверторите е фактор, за който трябва да следите внимателно по време на потребяването на електрическа енергия. Трансфертерите обикновено са най-ефикасни, когато работят при или близо до най-високата им изходяща продукция. Например – от 1500-ватов инвертор да излиза захранване близо до 1500 W натоварване. Повечето от времето обаче преобразувателят ви ще работи с разнообразие от консуматори, като обикновено няма да достига своята кулминационна точка на капацитет. Така че, изберете трансфертер, който има висока резултатност и по-широк диапазон за натоварване. Други съображения са инверторът да съответства по характеристики на входното напрежение на системата (най-често 12 или 24 волта), както и на изходното напрежение, което е 120 или 240 волта. Именно затова е важно да съберете цялата възможна информация относно спецификациите, предоставени от производителя на продукта, и да ги проучите внимателно. Не се колебайте и да потърсите съвет от професионалист по всички въпроси, които имате.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!