≡ Menu

Изработка на лого за фирма

Изработка на лого за дадена фирма е задача, колкото лесна, толкова и трудна. Логото е носител на информация, зрителен ефект и първичния, и най-важен елемент от лицето на една компания. Колкото и незначително и тривиално да ни звучи, логото е като името на един човек. Без него няма идентичност, няма разпознаване и уникалност. Опитните графични дизайнери добре знаят, що е то лого и как се прави? Но в днешно време потока от информация в мрежата е необятен и всички си мислят, че знаят и могат всичко. За ентусиастите, които искат да пробват дизайн и изработка на лого, ще очертаем няколко основни момента, които трябва да вземат под внимание.

Типография

Типографията е стилът на шрифта и размера му. За едно лого е важно да има добре оформен текст, знак или символ. Всичко това е подвластно на типографията. Един начинаещ дизайнер съвсем лесно може да попадне в капана й и да изпадне в крайности. Съразмерност, умереност и разчитане са нещата, които да следите. И все пак лошата новина е, че неопитните дизайнери, трябва да прекарат доста часове в сортиране на шрифтове, изпробване, подреждане и селектиране. Един съвет използвайте, всички възможности, като серифни и несерифни шрифтове, ръкописни гарнитури, потребителски шрифтове и наклонени курсиви. Така ще отсеете най-добре, какво точно приляга за изработка на лого с вашата цел.

 Основни опорни точни, при избора на шрифт:

  • Не залагайте на широко използваните шрифтове, като Comic Sans например. Рискувате да направите непрофесионален дизайн!
  • Направете шрифта, така че да се разчита, дори и в най-намаления му размер. Това важи с особена сила, при ръкописните видове шрифтове.
  • Не си позволявайте да ползвате повече от един шрифт в една изработка на лого! Еклектиката ще ви създаде доста ядове и в крайна сметка дизайна ви ще загуби от силата и семплата си визия.
  • Потребителския шрифт е равносилен на уникат, за дизайна ви на лого. Примери за това са гиганти, като Coca-Cola, Twitter и Yahoo. Успешните лога са уникалните и пестеливите, а те имат потребителски шрифт разбира се!

Смелост да покажете различното

Никой добър дизайнер не е станал такъв с копиране. Уникалността на едно лого, определя и непреходността му. За да се открой от масовото и тълпата от лога, дебнещи ни на всеки ъгъл, едно лого трябва да е смело, дръзко, ярко и впечатляващо. Лесно е на думи, но балансирано в графичната програма и четимо, никак даже! В случая усетът ви ще ви спаси, ако имате добър усет за дизайн на лога разбира се. Често от грешките и пробите излизат уникалните неща. Изскачат, като заек от магически цилиндър и завъртат магическата машина на внушението.

Разпознаване – цел номер едно на логото

Уважаеми напористи и бъдещи дизайнери, изработка на лого и цел са едно и също. Логото е цел, а целта лого. Ако визирате така логото в главата си, определено ще ви се получи един уникален дизайн – целенасочен, максимално изчистен, провокативен и впечатляващ. Целта ви е, виждайки логото масовата публика, да разпознае марката, стояща зад него, независимо как и с какви средства на дизайна!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!