≡ Menu

Знаете ли защо върху пицата има домати

Безспорно една от най-предпочитаните храни в световен мащаб е именно пицата. Превърнала се в символ на не едно или две поколения, тази вкусна и хранителна храна, трудно може да намери свой аналог в кулинарията. Но колкото и проста и елементарна да ви се струва тя, то съм сигурен, че не сте запознати с всички факти около произхода и малките тайни зад нея. Признавам, че и аз не бях преди да попадна на една статия свързана с история на пицата, която всъщност промени моите схващания. И така, настанете се удобно, налейте си чаша бяло вино и научете откъде произлиза пицата и защо върху нея има домати.

пицарии в София

пицарии в София

Още през далечната 1889 година, в италианският град Неапол, се появява на бял свят и първата пица. Тя е кръстена на кралица Маргарита, която тогава е на посещение в малкото и романтично италианско градче. Според някои източници, още преди тази дата, пицата е била основна храна в менюто на италианците, но точно през тази година се е появила и първата наименувана такава. Днес, ние не трябва да ходим чак до Неапол, а може спокойно да посетим някоя от прекрасните пицарии в София и да се насладим на една голяма и ароматна Маргарита. Но да не се отклоняваме толкова много.

След като бива популяризирана в Европа и САЩ, пицата набира все по-голяма скорост. Както повечето от вас сигурно са чували, през далечната 1522 г, в Европа се появяват първите домати. За тяхна родина се счита южноамериканската държава, Перу. Още тогава италианците добавят домати към своето тесто, което го прави още по-вкусно. Доста голяма част от историците твърдят, че именно това са първите вариации на пицата. Оказва се, че доматите, добавени към тестото, за да го направят по-вкусно и лесно за консумация, са в основата на днешните пици. Това е и причината, повечето пици да съдържат домати под една или друга форма.

пица с домати

пица с домати

Само няколко години по-късно, майстори пекари решават, че щом доматите са обогатили толкова много обикновеното тесто, то маслините, босилекът и сиренето, трябва да намерят също своето място. Ето, че по пътят на логиката, неаполитанците откриват множество вариации на пицата много преди 1889 г., но чак през тази далечна година тя набира по-голяма популярност. Тук спокойно можем да говорим за използване на известни личности като първа повява на маркетинговият термин “brand ambassadors”. Като други посланици на пицата са се считали и испанските войници, които бързо намират храната не само за прекрасен заместител на сухия хляб, но и на вкусна храна, която запазва вкус с времето.

И така, надявам се тези макар и кратки, но интересни факти да ви помогнат да спечелите внимание и уважение следващия път, когато заведете любим човек или приятели на пицария. Разкажете им тези подробности и със сигурност ще спечелите тяхното внимание и признателност.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!